НОВИНИ

СЗО: COVID-19 ще се разпространява по-лесно със застудяването на времето

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:19, 17.09.2020 (обновена)
Чете се за: 00:46 мин.
Европа

Светът остава в очакване на ефективна ваксина срещу COVID-19. Скоро ще настъпи и сезонният грип, което стана повод от Световната здравна организация да изразят притеснение, че вероятно ще наблюдаваме и нов пик на броя заразени.

С настъпването на по-хладно време в Северното полукълбо, се наблюдава и скок в броя на случаите на COVID-19. Това, което е по-притеснително, обаче, е увеличението сред пациентите, настанени в интензивно отделение.

"Ако говорим за Европа, най-много заразени има в Испания, Франция, а също и в Грузия, Украйна, Черна гора. Коронавирусът остава много активен и в Съединените щати. Данните са смущаващи, защото още преди средата на септември и пред началото на грипния сезон, вече има много болни хора", каза Мария ван Керхове, технически експерт за COVID-19 в СЗО.

От СЗО са на мнение, че предстоят тежки месеци, през които здравните системи на държавите по целия свят, ще бъдат подложени на изпитание.

"Очакваме нов пик на зараза с началото на сезонния грип, но има какво да направим. През следващите няколко седмици е от огромно значение да редуцираме разпространението на вируса, както и да се ваксинираме срещу грип. В противен случай рискуваме болниците да не могат да поемат всички случаи", каза Майкъл Раян, началник на програмата за извънредни ситуации на СЗО.

Препоръката за ваксина срещу сезонен грип важи с особена сила за хората от рисковите групи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ураганът Сали взе жертва и остави половин милион души без ток в САЩ
Ураганът Сали взе жертва и остави половин милион души без ток в САЩ
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов
Почитаме Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов