НОВИНИ

Димитър Илиев: В България имаме уникални спортни таланти, но понякога те са оставени да се готвят в ужасни условия

димитър илиев българия имаме уникални спортни таланти понякога оставени готвят ужасни условия
bnt avatar logo
от БНТ
14:38, 03.02.2024
Чете се за: 04:10 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев заяви, че церемонията "Спортната слава на България 2023" е проведена, за да се благодари на спортистите за положените от тях усилия.

Най-добрите за миналата година бяха отличени по-рано днес на специална церемония, след която Илиев сподели, че успехите в спорта всъщност се отразяват и върху самочувствието на цялата нация.

"Спортистите са хората, които всъщност вдигат самочувствието на цялата нация. Постиженията, които са постигат в спорта, се отразяват пряко върху обществото и те имат огромно социално значение. Затова ние искахме да благодарим за всички усилия, които спортистите са положили през миналата година, които ще продължат да полагат и през тази толкова важна година и да им пожелаем да са здрави и силни за олимпиадата", коментира спортният министър.

Бившият автомобилен състезател отчете още присъствието на министър-председателя Николай Денков като признак, че "спортът вече е държавна политика".

"Присъствието на премиера е знак, че спортът вече е държавна политика, т.е. ще обръщаме внимание на проблемите на нашите състезатели и атлети, ще се грижим за тях и ще направим така, че да се чувстват подсигурени в тази толкова важна олимпийска година, а и не само... надявам се оттук нататък спортът да не върви надолу, а да прави крачка напред, защото ние имаме уникални състезатели, уникални таланти в България, но честно казано, понякога те са оставени в ужасни условия да се подготвят. Това трябва да се промени. Няма да стане изведнъж, но крачка по крачка мисля, че ще се получи", каза Димитър Илиев.

"Всеки ден имам такива разговори, непрекъснато ме питат разни хора. Истината обаче е, че това е въпрос, който не касае мен в момента, т.е. екипът, който решава, са министър-председателят и заместник министър-председателят, така че е прекалено рано и не е на дневен ред да говорим по тази тема. Аз съм сигурен, че политическите лидери трябва да говорят неща, които да се харесват на техните избиратели. За мен дори няма никакво значение кой какво говори. Това, което има значение е всеки ден, когато аз отивам на работа да си казвам "днес трябва да помагаш, трябва да направим нещо добро за спорта, за младежите на България" и това е, което ме мотивира. А вече на приказки се наслушах на всякакви, но трябва да гледаме кой какво върши", отговори министърът на въпрос дали ще запази поста си.

Накрая ръководителят на спортното ведомство засегна отново и темата около скандала с подкупа във вдигането не тежести, който бе поискан от служител на Министерството на младежта и спорта.

"Там върви разследване. Това, което правим ние, е да оказваме пълно съдействие на разследващите органи. Надявам се скоро да излезе всичко около този скандал. Това беше едно грозно петно за българския спорт и сега трябва да бъде изчистено. Надявам се повече никога да няма такива неща", завърши Димитър Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Верижна катастрофа на "Хемус" блокира част от магистралата за няколко часа (СНИМКИ)
Верижна катастрофа на "Хемус" блокира част от магистралата за няколко часа (СНИМКИ)
Гол в последната минута лиши Ботев Пд от равенство срещу Динамо Москва
Гол в последната минута лиши Ботев Пд от равенство срещу Динамо Москва