НОВИНИ

Министерството на младежта и спорта награди шампионите на България за 2023 година

Премиерът Николай Денков и министърът на младежта и спорта Димитър Илиев наградиха най-добрите спортисти на България за 2023 година.

министерството младежта спорта награди шампионите българия 2023 година
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
11:29, 03.02.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
Спорт
Слушай новината

Министерството на младежта и спорта и Българският спортен тотализатор отличиха най-добрите спортисти на България за изминалата година на церемонията „Спортната слава на България 2023“. Награждаването се проведе в тренировъчната зала на "Арена София".

Специален гост на събитието беше премиерът Николай Денков, който връчи и първата от наградите. Тя бе за ансамбъла по художествена гимнастика.

"Днес сме тук да покажем нашето уважение и признание към хората, които прославиха България по света. Ние политиците, българските граждани, ви се възхищаваме и ще ви подкрепяме. Имате министър, който се чувства един от вас и прави всичко възможно да ви помага. Годината е олимпийска, стискаме палци, но преди това ще направим всичко възможно да ви подкрепим", заяви Николай Денков.

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев връчи отличия на Боряна Калейн и Стилияна Николова. Калейн спечели абсолютна европейска титла в Баку, докато Николова завърши трета в многобоя на континенталния шампионат и стана отборна шампионка заедно с ансамбъла.

"Ние спортистите претърпяваме страшно много лишения, минаваме през много трудности с нашите треньори, това да видим, че нашия труд се възнаграждава подобаващо е безценно, за което сме признателни", каза Боряна Калейн пред БНТ.

"Тези церемонии са голяма мотивация и тласък да продължим още по-нахъсани и още по-мотивирани", заяви и Стилияна Николова.

"Постиженията, които се постигат в спорта се отразяват пряко върху обществото и те имат огромно социално значение. Ние искахме да благодарим за всички усилия, които са положени през миналата година, които ще продължат да полагат и през тази толкова важна година", заяви министърът на младежта и спорта Димитър Илиев.

Сред наградените бяха още параолимпийците Християн Стоянов и Ружди Ружди, боксьорите ни Санимир Петрова, Хабиер Ибанес, Йордан Морехон и Светлана Каменова, борците Едмонд Назарян, Кирил Милов, Микяй Наим, Георги Вангелов и Евелина Николова, стрелецът Кирил Киров, щангистите Карлос Насар и Иван Димов, фехтовачката Йоана Илиева, както и бадминтонистките Стефани и Габриела Стоеви.

Всички те са завоювали медали на световни и европейски първенства в олимпийски и параолимпийски дисциплини и категории през изминалата 2023-а година. По този критерий всеки един атлет, донесъл на България златен, сребърен или бронзов медал ще бъде и премиран от Българския спортен тотализатор. За целта са осигурени средства в размер на 110 000 лева.

"Това признание за мен значи много, една мотивация да вървя още напред, да радвам всички, да карам всички да се гордеят. Важно е в една държава да има такава подкрепа", сподели Едмонд Назарян.

За финал връчени бяха и три специални награди за изключителни спортни резултати, утвърждаващи авторитета на българския спорт в световен мащаб. Те са за спортист №1 на България Александър Везенков, за най-добрия ни тенисист Григор Димитров и за националния отбор по шахмат за жени, който триумфира с европейската титла през годината.

Сред официалните гости на събитието бяха и министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, председателят на комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта в Народното събрание Небие Кабак, много народни представители, президенти на спортни федерации, олимпийски, световни и европейски шампиони и други.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Вътев: Каквото и да се направи на срещата със земеделците утре, те ще протестират
Кирил Вътев: Каквото и да се направи на срещата със земеделците утре, те ще протестират
Разбита е международна престъпна група за източване на банкови сметки
Разбита е международна престъпна група за източване на банкови сметки