НОВИНИ

Димо Гяуров: Русия има сериозно превъзходство в Черно море

bnt avatar logo
от БНТ
08:59, 23.08.2023
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Турция в момента е основен фактор в региона, от една страна защото разполага с действителни военни възможности в Черно море. Самата Турция има желание и играе съществена роля в процесите, свързани с войната в Украйна и кризата в Черно море. Това коментира в "Денят започва' Димо Гяуров, бивш директор на Националната разузнавателна служба.

По думите му през последните години НАТО е подценило важността на Черно море и не е компенсирано руското присъствие. Сега Русия има сериозно превъзходство в Черно море, заяви Гяуров.

От началото на войната в Украйна Турция ограничава възможността натовски кораби да присъстват в Черно море. Това прави ситуацията неравнопоставена в полза на Русия.

България и Румъния, въпреки че притежават някакъв морски флот, той не е боен, по-скоро е патрулен. Възможно е да бъдат предприети мерки, водят се разговори от страна на Украйна за създаването на коридор, различен от досега съществуващия и базиран на териториалните води на Румъния, България и Турция, каза Гяуров.

По думите му НАТО може да присъства в региона и да осъществява контрол не толкова чрез флот, колкото чрез въздушни средства.

Гяуров изрази увереност, че Русия не би си позволила директен конфликт с НАТО.

Цялото интервю вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Серина Уилямс роди втората си дъщеря
Серина Уилямс роди втората си дъщеря
Затвориха за няколко часа "Дунав мост" при Русе заради скъсан парапет
Затвориха за няколко часа "Дунав мост" при Русе заради скъсан парапет