НОВИНИ

Дни наред без ток: Живот на тъмно и студено при минусови температури

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:39, 29.11.2023
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Без ток от събота вечерта, а от понеделник и без вода. Така пет села в Монтанско ден по ден се отдалечават от усещането за цивилизация. Проблем с тока все още има и в общо десет населени места във Великотърновска област. Изцяло без ток вече пети ден е село Върбица, където електроразпределителното дружество продължи да работи и днес, за да отстрани проблема.

Пет села в Монтанско от събота прекарват нощите на свещи. След като понеделник и чешмите пресъхнаха, животът за хората се превръща в тест за оцеляване.

- Пети ден къде бяхте вие в това село?

- Има си управа, отиваш при управата.

- Някой дойде ли пети ден в това село, аз ви виждам за пет дена сега.

- Госпожо, пети ден не съм спал.

- Имаме 25 животни това са крави, нямаме нито ток, нито вода. И млекото имаме пункт с вана, в която събираме млякото и то се порязва и него го изхвърляме.

Хората в Смоляновци всеки ден следят обстановката. Казват, че вече нямат търпение и обмислят протест:

- Ще затвориме пътя и това е. Е-79.

"Хората в селото през цялата година са събирали стотинка по стотинка да си сложат някои неща във фризара. Оказа се, че всичко това, което е във фризерите може би утре ще бъде в контейнерите", каза Пламен Иванов - кмет на Смоляновци.

В област Велико Търново все още има проблем с тока в 10 населени места. В по-голямата част от тях електричеството е пуснато частично. В горнооряховското село Върбица обаче всички семейства и и тази нощ ще бъдат на тъмно и студено. Въпреки вчерашните уверения, че ток ще има. Хората вече са крайно изнервени:

- Този чул от някого, оня чул нещо, ама какво е чул, какво е казал, никой нищо не може да каже.

- Ами много трудно, много трудно, но някак си се справяме.

Пети ден без ток са десетки възрастни самотни хора, както и семейства с малки деца.

Стиляна Стратиева: "Слязохме в хола през нощта с бебенцето, я пренесохме. И така. Там да спим на топло поне, че там е с камина. Добре, че таткото работи и пращам на него и пращам на него, във фирмата, да си зарежда там акумулатори, това – онова и вечер пускаме на акумулатори поне да има някаква светлина, иначе на тъмно – детето плаче."

Пътищата навсякъде в областта са проходими и всичко е в ръцете на електроразпределителното дружество, каза областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков:

"Единствено и само са без ток, има проходимост, има доставена храна, работят Социалните патронажи, вода също. Разчистени са пътищата."

Екипите на електроразпределителното дружество не спират да работят по отстраняване на сериозните аварии, но мокрия сняг и силния вятър през изминалите дни скъсаха километри от кабелите и пълната им подмяната изисква време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
BG-ALERT: Системата за ранно предупреждение стартира през 2024 г.
BG-ALERT: Системата за ранно предупреждение стартира през 2024 г.
Норвегия спечели щафетата на 4 по 6 км в Йостерсунд при жените
Норвегия спечели щафетата на 4 по 6 км в Йостерсунд при жените