НОВИНИ

До две седмици се очаква спад в цената на горивата у нас

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
19:38, 11.03.2020
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Между 9 и 10% се очаква да поевтинеят горивата на дребно до две седмици. Това прогнозираха икономисти в Сутрешния блок на БНТ. Основната причина за намалението ще бъде рязкото поевтиняване на петрола на световните пазари заради коронавируса и заради ценовата война на страните производителки.

Само от началото на тази седмица цените на горивата на дребно у нас са спаднали с по две стотинки. Докато на световните пазари наблюдавахме спадове от над 20%. Основната причина - заради коронавируса търсенето на петрола намалява, защото хората пътуват по-малко, а индустрията свива производствата си.

Светослав Бенчев, Българска петролна и газова асоциация: Когато има прекалено големи количества както е в случая е нормално цените да тръгнат надолу, нивата около 40 долара както са в момента е нормалното и е пазарно.

Между 14 и 20 дни са необходими на цените на дребно да последват тренда за намаляване на цените на едро, това показват данните на Българската петролна и газова асоциация. оттам определят като субективно усещането, че когато има рязко поскъпване, то се отразява веднага в цените.

От Асоциацията не могат да прогнозират цените, но са категорични, че ако трендът се запази достатъчно дълго посоката ще бъде само надолу.

Мартин Владимиров, Център за изследване на демокрацията: Надявам се все пак, че повечето търговци ще отговорят в рамките на две седмици най-много и цената би следвало да слезе надолу докъм 20 стотинки.

Колко дълго ще продължи спада е още рано да се прогнозира. Дори и да бъде овладяна кризата с коронавируса, остава ценовата война между цените производителки.

Емил Хърсев, икономист: Забелязваме че страни, които са слабо засегнати от самото заболяване имат като че ли по-сериозна реакция особено на финансовите пазари.

Заради намаляването на цената на петрола вероятно ще намалее и цената на природния газ, а оттам много други услуги и стоки в България.

Спад на цената на газа също се очаква след като днес Булгаргаз поискаха намаление на цените на две стъпки - с 40% от април и с още 0,8% от май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия под карантина - разказ на българка от Ливорно
Италия под карантина - разказ на българка от Ливорно
Единственият кандидат за шеф на НЗОК беше изслушан в здравната комисия
Единственият кандидат за шеф на НЗОК беше изслушан в здравната комисия