НОВИНИ

10 студенти от МУ-Плевен са под карантина

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:13, 11.03.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Здраве

Ситуацията в Плевен постепенно започва да се нормализира, но все още се изпращат проби за анализ в София. Състоянието на двамата заразени с коронавирус е добро. Днес градът беше посетен от главния държавен здравен инспектор.

Плевен е една стъпка пред другите, заради опита, който натрупа през последните 3 дни, смята доктор Кунчев. И препоръча да се открият на място лаборатории, особено в градове като Плевен, университетски медицински центрове, за да се намали натовареността в София.

Университетската болницата в Плевен вече поръча бързи тестове за коронавирус и веднага щом пристигнат, ще започнат да се прилагат на рискови пациенти с пневмонии. Университетът има готовност да закупи със собствени стредства апаратура за диагностика на коронавирус. Учебните заведения засега остават затворени.

Празна остава аулата в Медицинския университет. Под карантина са 10 студенти.

Проф. д-р Славчо Томов, ректор на Медицински университет - Плевен: Които са били на обучение миналата седмица в пулмологичната клиника - знаете, където беше регистриран първият случай на коронавирус и се молим техните проби да бъдат отрицателни.

Дезинфекцирали първо общежитията, днес и Ректората.

Христо Христов, директор на фирма за дезинфекция: Това е препарат, който действа на вируси, на бактерии и на спори. Пръскаме из целия медицински институт от вчера.

Родители в очакване, празни класни стаи и пропуснат материал - повече от седмица.

Богомила Милчева, класен ръководител на 4 "А" клас в ОУ "Васил Левски" - гр. Плевен: В петък ни предстоеше урок за засяване и засаждане на растения по Човекът и природата. Сега ще го направим следващата седмица.

Екскурзиите се отлагат, за да се навакса материала. Предвиждат се индивидуални консултации за всеки ученик.

Таня Тонева, директор на ОУ "Васил Левски" - град Плевен: В самото начало на ваканцията изпратихме на родителите линкове към сайтове, в които могат да ползват тестове за упражнение.

Непредвидената ваканция е времето за баби и дядовци. Внучетата стават тяхна отговорност, докато родителите работят.

Славчо Маринчев: Синът ми е с 2 момченца - това и още едно малко. Едното в детската ясла, другото в градината и сега не работят и двете, и ние сме щастливи баба и дядо.

А първият слънчев, след поредицата дъждовни дни,изпълни градския площад с хора - без маски и без притеснения.

Нови 44 проби бяха изпратени днес от Плевен в София, а резултатите се очакват утре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е състоянието на двете заразени с коронавирус жени от Габрово
Какво е състоянието на двете заразени с коронавирус жени от Габрово
"Пирогов" работи по кризисен план
"Пирогов" работи по кризисен план