НОВИНИ

В кои области грипната ваканция се удължава до 13 март

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:16, 11.03.2020
5497
Чете се за: 01:12 мин.
Още

Столичните ученици остават в грипна ваканция до края на седмицата заради висока заболеваемост от грип тип В, решиха местните власти. Децата от София ще са на училище в понеделник.

Такава е ситуацията и в областите Пловдив, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Ловеч и общините Силистра и Сливен.

В Плевен и Габрово децата са във ваканция до второ разпореждане.

Според началника на Регионалното управление по образованието в столицата системата все още има възможности да се справи с пропуснатите учебни занятия.

Анализът на заболелите от грип и остри респираторни заболявания е показал тенденция на покачване на стойностите до епидемични нива, затова грипната ваканция в София се удължава до 13 март. Така обаче ще се натрупа още пропуснат учебен материал.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Мисля, че системата определено може да се справи със ситуацията. Ние препоръчваме дистанционните форми на комуникация.

Да се използват електронните дневници, мобилните приложения и платформи. Учителите да изпращат електронни уроци на своите ученици по време на ваканцията.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Можете да направите това упражнение, опитайте се да се справите. Може да зададе проект, да се справи ученикът с една дистанционна задача.

Продължават и мерките срещу грипа и коронавируса. Екскурзиите, белите и зелените училища също са спрени до края на юни. Има обаче училища, които вече са дали пари за такива пътувания и сега искат да си ги получат обратно. И още- изпратени са много точни инструкции какви дезинфектанти да се използват, как и колко време учениците да мият ръцете си.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Включително всеки учебен час, когато се върнат учениците на училище, да започне с петминутно указание и припомняне на правилата за лична хигиена.

Предстоят още четири дни ваканция и съветите са учениците да си стоят вкъщи, а не в моловете и кафенетата. А при контакти да спазват необходимото разтояние.

Ваня Кастрева, началник на РУО- София: Ако е необходимо класните стаи могат да бъдат подредени по различен начин, така че ние наистина да гарантираме едно лично пространство на всеки в тази конкретна ситуация.

Днес стана ясно и че, ако дете се зарази със коронавирус, то училището му ще излезе в 14-дневна карантина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Единственият кандидат за шеф на НЗОК беше изслушан в здравната комисия
Единственият кандидат за шеф на НЗОК беше изслушан в здравната комисия
Радосвет Радев: Да вземем от чуждия опит онова, което може да защити българския бизнес
Радосвет Радев: Да вземем от чуждия опит онова, което може да защити българския бизнес