НОВИНИ

До къде стигна разследването за търговия с влияние срещу Узунов и Бобоков?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
13:44, 03.02.2021
Чете се за: 04:25 мин.
Криминално
стигна разследването търговия влияние узунов бобоков
Слушай новината

Разследването за търговия с влияние срещу секретаря на президента по антикорупция Пламен Узунов и бизнесмена Пламен Бобоков започна на 19 юни 2020 г. Повод са обиски, извършени в офиси и имоти на Пламен Бобоков по друго разследване, това за злоупотребата с управление на отпадъци. Тогава следователи и прокурори са иззели мобилни телефони, които се ползват от Бобоков.

В тях открили СМС и чат кореспонденция през различни приложения между Узунов и Бобоков.

Съдържанието на разговорите водело до извода, че Узунов е уреждал Бобоков изпреварващо да получи решение на ВАС, към което бизнесменът имал интерес. Имало данни, че по молба на Бобоков Узунов е опитвал да уреди заличаването на криминалистична регистрация на близък на бизнесмена. Дамата водили и активна кореспонденция за назначаването на посланици в различни държави в Африка.

Прокуратурата публикува част от кореспонденцията, която Узунов и Бобоков водили. Открита беше и кореспонденция между бизнесмена и русенски прокурор.

Няколко дни по-късно в телевизионно интервю Пламен Бобоков публично показа, че освен с Пламен Узунов и президента Румен Радев си е писал и СМС-и с премиера Бойко Борисов. Дори показа съобщение, в което бизнесменът нарича министър-председателя "Бос".

Борисов беше призован на разпит като свидетел по разследването. За лобирането за посланически назначения беше разпитана и Екатерина Захариева.

На 9 юли 2020 г. прокурори и униформени влязоха в сградата на президентството и обискираха кабинета на Пламен Узунов. По същото време е направен обиск и на дома му в Пловдив, както и в дома на брата на президентския секретар. Прокуратурата публикува и документ, според който Атанас Узунов е предоставял консултантски услуги на Пламен Бобоков срещу ежемесечно плащане.

Държавното обвинение намери в това основание да твърди, че Узунов - брат е получавал от Бобоков пари заради услугите, които Пламен Узунов му е правил.

Снимка: БГНЕС

Самият Узунов е задържан на бензиностанция край Пловдив и доведен в арест на столично районно. Задържан е и Пламен Бобоков. Акцията на прокуратурата в президентството става повод за начало на протести в триъгълника на властта с искания за оставката на главния прокурор Иван Гешев и на правителството на Бойко Борисов.

На 10 юли на Пламен Узунов и на Пламен Бобоков са повдигнати обвинения за участие в престъпен сговор с цел осъществяване на търговия с влияние и длъжностни престъпления, в периода от началото на януари 2019 г. до момента на задържането.

Двамата са обвинени и в извършването на престъпление по служба в съучастие, в периода от 08.05.2019 г. до 28.08.2019 г. Като Пламен Бобоков е подбудил на 21 пъти Пламен Узунов в качеството му на длъжностно лице да наруши служебните си задължения, регламентирани в Правилата за работа на Администрацията на Президента на Република България и длъжностната характеристика за заеманата от него длъжност, с цел да набави за Пламен Бобоков облага.

Снимка: БГНЕС

Според прокуратурата от това били настъпили значителни вредни последици - разгласяване на информация, станала му известна по служба сред лица извън кръга на тези, които са оправомощени да я получат, както и уронване престижа на президентската институция сред гражданите на Република България и застрашаване на националната сигурност на страната чрез разкриване на оперативния интерес на специална разузнавателна служба - Служба „Военна информация“.

Пламен Узунов е освободен срещу гаранция от 20 000 лева. На Пламен Бобоков е определена гаранция в размер на 1 милион лева. И на двамата е забранено да напускат страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Леверкузен със страхотен резил за Купата на Германия
Леверкузен със страхотен резил за Купата на Германия
Севиля се класира за 1/2 финалите на Купата на Краля
Севиля се класира за 1/2 финалите на Купата на Краля