НОВИНИ

Доц. Ангел Кунчев: Вече сме в разгара на четвъртата вълна

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 19.08.2021 (обновена)
9162
Чете се за: 05:27 мин.
Още
Слушай новината

България вече е в разгара на четвъртата ковид вълна. Предпазните мерки срещу разпространението на вируса ще бъдат наложени на национално ниво и няма да се различават от тези, прилагани по време на предишните вълни. Обхватът на ограниченията е обвързан и с прилагането на икономическите мерки за подпомагане на засегнатите бизнеси. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок "Денят започва" на БНТ.

Водещи по заболеваемост са Бургас, Велико Търново, София и Пазарджик, изтъкна той. Заради бързото разпространение на заразата и в другите области от страната е наложително предпазните мерки да бъдат с национален обхват. Най-високата заболеваемост се наблюдава във възрастовата група между 20 и 40 години. Това се дължи на разпространението на Делта-варианта на вируса. Той ще засегне повече и по-млади хора, което ще натовари здравната система.

Обмислят въвеждане на нови COVID мерки в страната от понеделник

Определящо за нивото на риска от заболеваемост е спазването на противоепидемичните мерки.

„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че не е определящо мястото за риска, а поведението ни на това място. Независимо къде се намираме – в магазин, в градския транспорт или в ресторант, не това е ключовото. Ключовото е доколко се спазват мерките там – има ли отстояние между масите, имунизиран ли е персоналът, носят ли се маски, има ли дезинфекция, почиства ли се въздухът“, изтъкна доц. Кунчев.

Той припомни още, че заразяването с COVID-19 не се осъществява толкова чрез допир до повърхности, а чрез поглъщане на аерозоли. По тази причина е необходимо почистване на въздуха или проветряване.

Според главния държавен инспектор причината за заболеваемостта по време на детските лагери е струпването на хора, а не нарушението на мерките от страна на хотелите.

„Някои се насочиха към търсене на вина в хотелите, в които децата са настанени. Разбира се, там всичко трябва да е както сме го предписали, но в повечето случаи тези деца отиват там на почивка. Не може да очаквате от тях, че дори да сте направили перфектна организация те да са по стаите, после да се хранят и да са разделени. През останалото време те контактуват, затова са и там, за социален живот. Много са близко един до друг и да има един носител, той много бързо разпространява заболяването“, коментира инспекторът.

Във връзка с тази тенденция той си послужи с пример от Русия, където един човек е заразил 1500 души заради посещения на нощни заведения. И отново подчерта, че превенцията зависи главно от поведението ни, а не от местата, които посещаваме.

Образование в пандемия: Каква нова учебна година ни очаква?

Все още не е ясно каква ще бъде формата на обучение за учениците. Според доц. Кунчев на този етап е рано да се коментира, тъй като не е известно кога ще бъде достигнат пикът на вълната.

„На 18 или 19 август е твърде рано да кажем какво ще стане на 15 септември, защото в момента сме във възходящата рама на кривата. Поне това, което наблюдавам в други страни като Гърция, Кипър и Малта, в някои от тях се достигнаха изключително високи стойности, но и доста бърз спад. В момента и Гърция, и Кипър, и Малта са в обратно развитие – случаите намаляват доста бързо. Дали това ще се случи и при нас, дали в края на август или в началото на септември, е трудно да се каже. То зависи от много фактори. Не приемам, че можеш да вземеш едни цифри и автоматично да ги пренесеш върху друга държава. Трябва да имаме предвид каква част от населението е имунизирано – не сме в благоприятна ситуация, трябва да имаме предвид и в каква степен се спазват мерките. Така че да очакваме много оптимистичен вариант не е реалистично. Ако говорим за сегашното ниво, ние сме все още под 200 на 100 000 и училищата биха могли да започнат нормално обучение“, заяви Ангел Кунчев.

Той изрази мнение, че кампанията по имунизация трябва да бъде придружена от силна комуникационна стратегия. От съществено значение за по-високите темпове на ваксинацията са таргетираните послания към отделните групи от населението, отбеляза доцентът.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма опасност пожарът край Югово да обхване близките населени места
Няма опасност пожарът край Югово да обхване близките населени места
Седмица на хип-хопа започва в Ню Йорк
Седмица на хип-хопа започва в Ню Йорк