НОВИНИ

Домът за възрастни "Св. Георги" във Варна работи без лиценз от края на миналата година

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 08.05.2022
5361
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Четирима души загинаха, а две жени са настанени в болница с опасност за живота след пожар в Дома за стари хора "Свети Георги" край Варна. Има и заподозрян - това е 53 годишен обитател на Дома, преместен преди дни от друго социално заведение.

Сигналът за пожара в Дома за стари хора е подаден около 3.00 часа тази сутрин. Благодарение на бързата намеса на пожарната и полицията, огънят е бил локализиран и не се е разпространил в по горните етажи на сградата. Разследване трябва да установи причините за пожара, но основната версия е, че е причинен умишлено от мъж, чието психично състояние се изяснява. Той е настанен в психиатрия.

Настаняването на психично болни хора в домове за възрастни е едно от нарушенията, установени при проверка от Агенцията за качеството на социалните услуги, назначена от Апелативната прокуратура във Варна. Собственикът на Дома "Свети Георги" днес отказа коментар за трагедията. Оказва се, че домът работи в нарушение - още в края на миналата година от Агенцията за качество на социалните услуги отказват да преиздадат лиценза за работа на Дома "Свети Георги". Въпреки това той продължава да работи.

Има заподозрян за пожара в дома за възрастни във Варна, настанен е в психиатрията

Следват нови проверки през април. Издадени са два нови акта за административно нарушение, поради неспазване на разпоредбите. Доставчиците на социални услуги могат да предоставят такива , само след издаването на лиценз, обясняват от Агенцията за качество на социалните услуги. Те са вече са сезирали Прокуратурата и Община Варна. А хората настанени в дома, след пожара сега пак са по стаите си.

Огънят e тръгнал от стая на приземния етаж, видими следи от пожара по сградата на социалното заведение няма. Според информация на работещи в Дома, вечерта на смяна са били само двама санитари. Изведнъж камерите, които наблюдават, побелели и те помислили, че има технически проблем.

Оказало се, че има пожар и димът вече е изпълнил стаята. Служителите се обадили на телефон 112. Екипите на пожарната пристигнали бързо, но четирима души вече били мъртви. Всички те са били настанени в една стоя. Две жени - на 83 и 67 години, са настанени във Военноморска болница.

Галя Господинова е научила за инцидента от телевизията и е дошла да провери как е вуйчо ѝ, който е настанен в Дома. Разбира, че не е пострадал, но казва, че някои неща в дома я притесняват. Разказва за притеснителни според нея факти.

"Има хора, които не са добре психически, според мен и заради това стават тези неща".

Заподозрян за палежа е 53-годишен мъж с церебрална парализа. Първите му думи били, че прави саботаж, казаха служители от Дома. Според тях в досието му нямало данни за психично заболяване. Дали това е така, ще стане ясно от съдебно- психиатричната експертиза.

"Преместен е от друг дом, който се е намирал в град Девня и след неговото закриване е преместен в този Дом. Иззети са записи от камерите и това, което се вижда ни навежда на тази мисъл, че евентуалният извършител на деянието е 53-годишен мъж, който е обитател на точно тази стая, където възниква пожарът", обясни старши комисар Атанас Миков - директор на ОДП-Варна.

Само преди дни стана ясно, че при проверки на Домове за стари хора във Варненска област са установени редица нарушения. Едно от най-фрапантните е настаняване на хора, които не отговарят на критериите.

"Били са настанявани хора с тежки психически заболявания, с физически увреждания, с деменция, които не позволяват настаняването им в такива домове", каза Стефка Якимова, говорител на Апелативната прокуратура - Варна.

Трагедията днес коментира окръжният прокурор на Варна Красимир Конов.

"Като цяло според мен трябва да има по-рестриктивно законодателство за регистрацията, организацията и функционирането на тези домове, както и за осъществяване на контрол върху тях. Вярвам, че нашите препоръки ще бъдат взети предвид".

От Окръжна прокуратура - Варна вече са изготвили предложение до министъра на труда и социалната политика за оптимизиране на правната уредба в областта на социалните услуги. Собственикът му Светослав Георгиев днес не коментира пожара, довел до смъртта на 4-ма души. В момента води дело и недоумява защо не му е подновен лиценза от Агенцията за качество на социалните услуги. Той твърди, че е изпълнил всички предписания.

За по-малко от година - това е втори пожар в дома за стари хора "Свети Георги " във Варна.

По-рано през миналата година там се случи и убийство - след скандал между двама от живеещите в дома.

Пожарът в Дома за стари хора в Рояк също беляза поредицата от трагични инциденти в социални заведения у нас.

Репортер: Мариана Малева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Пореден ден на ракетни атаки срещу Одеса
От нашите пратеници: Пореден ден на ракетни атаки срещу Одеса
Съмнения за първи случай на опасния хепатит при децата у нас
Съмнения за първи случай на опасния хепатит при децата у нас