НОВИНИ

Дори и в инвалидна количка, Ван Гаал класира Нидерландия за Световното първенство

ван гаал
bnt avatar logo
от БНТ
10:44, 17.11.2021
Чете се за: 04:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Националният отбор на Нидерландия намери място на Световното първенство в Катар през 2022 година, макар че в решителния двубой срещу Норвегия в Ротердам "оранжевите" не можеха да разчитат на наставленията на своя треньор Луис ван Гаал ... или поне не директно.

Както знаете, 70-годишният специалист претърпя лек инцидент в дните преди срещата, падайки от своето колело, което доведе до счупване на бедрена кост.

За негово щастие не се наложи оперативна намеса, но болката принуди "Желязното лале" да води своите момчета, седнал в инвалидна количка, срещу норвежците.

"Болката при движение е огромна, заради това ще използвам индвалидна количка за няколко седмици. Мозъкът ми обаче работи, не се притеснявайте", коментира в типичния си стил наставникът преди двубоя.

Макар и разположен на трибуните на "Де Кауп", Ван Гаал беше в непрекъснат контакт със своите двама помощници на треньорската скамейка - Хенк Фрейзър и Дани Блинд.

На няколко пъти по време на срещата вчера камерите показаха как Фрейзър е със слушалки в ушите и получава наставления от Луис Ван Гаал. Бившият треньор на Аякс, Барселона, Манчестър Юнайтед използваше още и личния си телефон, може би, за да праща съобщения на треньорския щаб долу на терена.

Всъщност и Фрейзър (понастоящем треньор на Спарта Ротердам), и другият помощник Блинд разполагат с необходимия лиценз, за да водят и самостоятелно "лалетата", но едва ли треньор като Луис Ван Гаал би оставил отбора в такъв важен момент.

Още повече, че Дани Блинд вече има горчивия опит като селекционер на Нидерландия, проваляйки се в опитите си да ги класира за Евро 2016 във Франция и Мондиал 2018 в Русия. Тук, разбира се, е редно да кажем, че той бе уволнен след загубата с 0:2 от България в София през март 2017 година.

Връщайки се обратно към Ван Гаал обаче, снощи той свърши своята работа, и макар да беше в инвалидна количка направи достатъчно, за да може неговия тим да се класира на Световното първенство в Катар.

"Лалетата" доминираха тотално в срешата в Ротердам, но трябваше да чакат до 84-та минута, когато Стивън Бергвайн откри резултата. Мемфис Депай пък сложи точка на спора в добавеното време на мача с втори гол.

За "лалетата" това ще бъде завръщане на Мондиала, след като те пропуснаха шампионата в Русия преди три години. При последната си поява на световни футболни финали пък "оранжевите" стигнаха до 3-то място в Бразилия през 2014, а тогава начело на отбора беше ... Луис Ван Гаал.

Сега, отново с "Желязното лале" начело, всички в Ниската земя ще се надяват Мемфис Депай и компания да се представят достойно по терените в Катар, а защо не и да донесат световната титла в Нидерландия, след като купата им се е измъквала вече три пъти, за последно през 2010 година в Южна Африка.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца привлече нидерландец
Ботев Враца привлече нидерландец
Арестуваха българин и американец за педофилски порноклипове и пране на пари
Арестуваха българин и американец за педофилски порноклипове и пране на пари