НОВИНИ

Досиетата "Пандора": Радев очаква информация от службите за сигурност, Карадайъ защити Пеевски

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:00, 08.10.2021
Чете се за: 04:40 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев коментира пред медиите днес, че очаква службите за сигурност да предоставят информация за имената на българите от досиета "Пандора".

Лидерът на ДПС Мустафа Кардайъ пък отново защити бившия депутат Делян Пеевски, който бе първият български политик, излязъл в разследването.

Според вътрешния министър Бойко Рашков, с "Пандора" страната ни отново върви след събитията, подобно на закона "Магнитски".

Според държавния глава от разследването явно ще излизат имената на още много българи.

БНТ: Изненадан ли сте от името на Николай Младенов?
- Да, изненадам съм.

БНТ: А братята Бобокови изненадаха ли Ви?
- Не съм чул за тях. Но все пак правете разлика между хора, които заемат държавни постове и хора от бизнеса

ДПС не е ревизирало отношението си към Пеевски след разкритията "Пандора"

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ попита какво не е декларирал Делян Пеевски и какво има разкрито в "Пандора пейпърс", след като беше помолен отново за коментар дали ще бъде ревизирано отношението на движението към бившия депутат от движението. По информация на международното разследване, Пеевски не е декларирал три свои офшорни фирми.

"Това, което чух от г-н Пеевски пред медиите, мисля, че е достатъчно ясно и за вас. Декларирана фирма, която е собственик на други фирми, как не е декларирана? Кое не е декларирано? От съдържанието и собствеността на участието на юридическите лица, съдържанието ние не декларираме. Декларираме това, което имаме като юридическо лице, аз също попълвам декларации. Не искам аз да обяснявам кое какво е, поне аз го прочетох през медиите. Ако нещо не е ясно, прочетете го още веднъж", заяви Карадайъ.

По темата за българските имена в "Пандора пейпърс" вътрешният министър Бойко Рашков коментира, че службите в страната трябва да разследват фактите

"За съжаление отново ще вървим след събитията, както в случая със санкционираните по глобалния закон "Магнитски", каза той.

Задочен спор между президента Румен Радев и кандидат-президента Лозан Панов

По повод предстоящата предизборна кампания за президент, Румен Радев заяви, че няма намерение да влиза в острия тон, който се задава. Според него чрез медиите проблемите, пред които се изправя служебното правителство, се пренасят в предизборния дебат.

"Това явно е част от играта, така са решили да играят, толкова могат", коментира той.

БНТ: В чие лице виждате най-сериозния си опонент?
- Във всички виждам сериозен опонент. Всеки има право да изложи своите идеи. Аз не деля кандидатите за президент по никакви признаци.

Румен Радев каза още, че приема подкрепа от всички български граждани, както винаги е правил. Попитан защо със становището си до Конституционния съд, реално подкрепя Кирил Петков по делото за неговото канадско гражданство, Радев заяви, че това вече е абсолютно правен казус, който няма нищо общо с личността на Кирил Петков.

От думите на Мустафа Карадайъ пък стана ясно, че тази неделя ДПС ще избере своя кандидат за президент.

"Има решение на Централния съвет ДПС да издигне свои кандидатури. Кои ще бъдат те, ще разбера и аз с вас в неделя следобед", каза председателят на ДПС.

На въпрос възможно ли е кандидатът им да е бившият служебен премиер при президента Росен Плевнелиев - проф. Георги Близнашки, Карадайъ отговори шеговито:

"Не противоречи на законите на физиката".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август 2021 г.
Кирил Петков не е канадски гражданин от 20 август 2021 г.
Детска книжка на режисьора Стилиян Иванов с премиера в Гърция
Детска книжка на режисьора Стилиян Иванов с премиера в Гърция