НОВИНИ

Драгомир Стойнев: БСП спаси парламентаризма в България

bnt avatar logo
от БНТ
21:12, 28.10.2022
Чете се за: 04:15 мин.
Политика
Слушай новината

Коалицията между БСП, ПП и ДБ приключи. Оттук нататък трябва да гледаме бъдещето. Всеки един избор е едно ново начало. Това заяви в студиото на "Панорама" Драгомир Стойнев от БСП.

По думите му за БСП е важно да се защитава националния интерес и ако възгледите им съвпадат с тези на други политически сили, то тогава може да се намери правилното решение.

"Избирателят показа новата форма, в която ще се взимат решенията в бъдещия парламент, няма да се взима еднолично решение и няма конкретна политическа сила, която да налага своята воля, а ще трябва всички политически сили да бъдат съпричастни и да участват в процеса и да носят отговорност", каза той.

За избора на Вежди Рашидов за председател на НС Стойнев заяви, че БСП е спасила парламентаризма в България.

"БСП показа как трябва да се действа в такава кризисна ситуация и да се защити обществения интерес за сметка на партиен интерес, защото ние пострадахме от това решение във вътрешнопартиен план, но в името на парламентаризма БСП отстъпи, за да имаме консенсус. Всеки говори за консенсус, но не предприемат реални действия. БСП направи тази първа крачка, нашият лидер я направи и се очаква останалите политически сили да направят минимално усилие, за да може да сформираме правителство, за да отговорим на обществото. А обществото очаква социална, икономическа и финансова стабилност", каза Стойнев.

По отношение на връщането на хартиената бюлетина заяви, че не искат премахването на машинното гласуване, а право на избор на българските граждани и по-скоро на тези, които се притесняват от машините.

За позицията на БСП за приемането на еврото каза, че от Левицата искат да бъдат добре информирани. Искат да знаят какъв е планът на правителството и дали 2024 е удачната година. Даде пример за потенциалния кандидат Унгария, където форинтът се обезцени, а лихвените проценти и в Чехия, и в Унгария са двуцифрени.

"В този момент е необходимо да има стабилен бюджет и повече от всякога страната се нуждае от успокояване и политическата класа трябва да го даде", категоричен е обаче Стойнев.

На въпрос защо България да не дава оръжия на Украйна, след като досега продаваше, Стойнев заяви, че продаването е от частните фирми.

"Тук е въпросът държавата да се ангажира и това което се произвежда или тепърва ще се произвежда, трябва да се заплаща или да се дава, или да се дава техника, която е значително остаряла. Трябва да мислим какво ще се случи след войната, как се постига тази стабилност и как ще се постигне мирът. Предпочитам България да помага на украинските граждани, отколкото на войната и смъртта. Ние не можем да произвеждаме изключително модерно оборудване, но в крайна сметка трябва да бъдем и малко внимателни", заяви Стойнев и цитира думите на Саркози, които казва, че "ЕК е административна структура и трябва да внимава, когато насърчава безразборното даване на оръжие, защото всяко даване на оръжие е инвестиране в конфликт".

"БСП е социалистическа партия, която милее за мира и счита, че ще е от страната на тези, които преговарят и намират решение, отколкото да стимулират конфликти", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тома Биков: България се нуждае спешно от редовен кабинет
Тома Биков: България се нуждае спешно от редовен кабинет
Събориха ресторант "Веселото село" в Борисовата градина
Събориха ресторант "Веселото село" в Борисовата градина