НОВИНИ

Сделка за милиарди: Ще има ли "свободен" Туитър?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:36, 28.10.2022
Чете се за: 06:57 мин.
САЩ
Слушай новината

След продължила близо една година игра на котка и мишка, от днес официално Илън Мъск е собственик на социалната мрежа Туитър. Ексцентричният милиардер изяви желанието си да купи платформата през януари. През април съобщи, че е постигнато споразумение за сделката. В средата на май обаче Мъск каза, че намерението за придобиване на Туитър няма да се осъществи. Заплашен от съд обаче, в изминалото денонощие в крайна сметка Мъск приключи сделката.

Мъск придоби "Туитър" за 44 милиарда долара и уволни висшето ръководство на компанията

"Птицата е свободна." С тези думи, разбира се - в Туитър, Илън Мъск обяви, че е новият собственик на платформата. В профила си милиардерът написа и че е "Главният Туит", с което даде да се разбере, че сделката за 44 милиарда долара е факт.

Сагата "Мъск купува Туитър" започна през януари.

Тогава той съобщи, че е притежател на 5% от акциите на компанията и иска да я придобие изцяло. През април вече беше най-големият акционер и започна процедура по прехвърляне на собствеността. Скандал между него и борда на директорите, доведе до временно спиране на сделката.

Причината - според Мъск: от Туитър са му дали фалшива информация относно броя на така наречените "ботове" - профили, управлявани от компютър. Те могат да публикуват туитове, да харесват и споделят публикации на други потребители, а също и да последват профили. И докато ботовете могат да бъдат и полезни, то спам ботовете са забранени в Туитър. Те често са свързани с разпространяването на фалшиви новини, пропагандни материали и друга форма на забранено в платформата съдържание.

Смята се, че руски спам-ботове са допринесли за победата на Доналд Тръмп през 2016-та година. Според Илън Мъск, броят на спам-ботовете е много повече от 5% от всички профили в Туитър. Милиардерът се зарече да изтрие всички фалшиви акаунти и да въведе начини, чрез които потребители да доказват, че са реално съществуващи хора.

След отказа на Мъск да приключи сделката, от Туитър заведоха дело. Съдът определи краен срок, в който той трябва или да придобие компанията, или да плати огромни неустойки. Часове преди да изтече срокът, Мъск качи видео, на което се вижда как влиза в централата на компанията носейки в ръцете си мивка. И надпис "свиквайте с това", използвайки игра на думи с английската дума за "мивка".

"Причината да купя "Туитър" е, че платформата е важна за бъдещето на цивилизацията, която да има общо цифрово пространство, където могат да се дискутират широк спектър от убеждения по здравословен начин и без да се прибягва към насилие", уточни най-богатият мъж в света Илън Мъск.

Какви промени очакват една от най-популярните социални мрежи в света?

Мъск начаса уволни трима от най-високопоставените служители на Туитър - главния изпълнителен директор Парадж Агравал, главния финансов директор Нед Сегал и директорката по правните въпроси и политиката на компанията Виджая Гаде. Хората, които смята, че са го подвели за спам ботовете. Не става ясно дали ще изпълни заявката си да съкрати 3/4 от всички 7500 служители на компанията. Според негов бизнес съдружник, отговорът е по-скоро не.

Неизвестно е и каква ще бъде политиката на Туитър за свобода на словото - Мъск често е критикувал компанията, че блокира профили, включително този на Доналд Тръмп, който беше лишен от достъп заради щурма на Капитолия, при който загинаха петима души.

Противоречива е позицията му и за войната в Украйна - от началото на руската инвазия неговите сателити СтарЛинк са предоставени на Киев за безплатно ползване. Не и без милиардерът да изтъкне многократно, че това му носи много загуби. В началото на месеца разгневи украинците, задавайки въпрос на своите над 107 млн. последователи - дали според тях не е добре територии да бъдат преотстъпени на Русия, с което да се сложи край на войната. Президентът Зеленски, направи своя анкета - кой Мъск харесвате повече - този, който подкрепя Украйна или този, който подкрепя Русия.

Ще има ли "свободен" Туитър?

Днешната заявка за "свободен" Туитър не беше подмината и от ЕК.

"В Европа птицата ще лети по нашите правила", написа в отговор еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

През май предприемачът се ангажира да спазва новите регулации на цифровите услуги в евросъюза, които предстои да влязат в сила от януари 2024г. Те ще изискват бързо премахване на всяко незаконно съдържание, а профилите, които често нарушават закона, да бъдат изтривани. Нещо, което собственикът на Тесла и Спейс Екс преди е определял като "глупаво".

И още един сценарии за бъдещето на Туитър - проектът на Мъск "X, приложението за всичко". Смята се, че придобивайки една от най-големите платформи, той ще опита да направи от нея социална мрежа, която подобно на китайския WeChat да се използва освен за комуникация за още неща, сред които и онлайн поръчки например.
Бъдещето на една от най-популярните онлайн платформи остава обвито в мъгла, но според публикация от този следобед на новия ѝ собственик "най-доброто предстои".

Снимки: БНТ, БГНЕС

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марк Христов триумфира с титлата на Европейското по джудо до 23 години
Марк Христов триумфира с титлата на Европейското по джудо до 23 години
Почина рок легендата Джери Лий Луис
Почина рок легендата Джери Лий Луис