НОВИНИ

Древен манастир в Созопол откриха археолози при разкопки (СНИМКИ и ВИДЕО)

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
21:39, 25.05.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Древен християнски манастир е разкрит по време на разкопките на мястото, където предстои да бъде построена новата автогара в Созопол. Той датира от края на 11 век и е разположен на 6 метра под повърхността, на входа на Стария Созопол. Разкопките започнаха в края на март по искане на Министерството на културата, в което бе посочено, че преди строителството на терена трябва да се извършат археологически дейности.

Манастирът е с дължина 15 метра. Археолози предполагат, че комплексът е унищожен от пожар, а по-късно върху църквата е изградена улица.

"Тук вече може да говорим за един манастирски комплекс, в южната част с един монолитен зид, който вероятно е през друга сграда, която няма да бъде проучена сега. До тези верижни постройки имаме две ями с цели съдове, със сребърни монети. Самата яма е заградена от 6 скелета. По два от север и юг и от западна страна по още два", обясни Явор Иванов, археолог.

Според учените храмът е бил строен по времето на два периода. А стенописите са два слоя.

"Има изображения на светци, попаднахме на голям фрагмент стенописи, които имат надпис на старогръцки с черни букви. Вероятно става въпрос за молитва или нещо друго. Те се стабилизират, консервират, ще бъдат почистени. Надявам се да възстановим образи, сцени, които да бъдат изложени", допълни Иванов.

"Под това ниво, което виждате сега, в църквата и в нейния притвор, се откриват и ранно християнски гробове. Засега само три. Единият от тях е пресякъл елинистически гроб от втори век преди Христос", разказа Димитър Недев, директор на Археологически музей - Созопол.

Археолозите са открили и голямо количество находки, свидетелстващи за живота в манастира. Предстои на мястото на археологическия обект да пристигне комисия от Министерството на културата, а разкопките ще продължат през есента.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът „Анора“ спечели „Златна палма“ на 77-ия кинофестивал в Кан
Филмът „Анора“ спечели „Златна палма“ на 77-ия кинофестивал в Кан
Рилски спортист се доближи на победа от титлата в НБЛ
Рилски спортист се доближи на победа от титлата в НБЛ