НОВИНИ

Два пъти по-малко акушерки работят в България

bnt avatar logo
от БНТ
08:31, 21.01.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Здраве
Слушай новината

Бабин ден е, акушерките празнуват. Този ден в болницата започва с ритуал - измиват ръцете на най-опитната акушерка, пожелават здраве на всички майки да се раждат много и здрави бебета, екипът да е здрав и в неговите благословени ръце да се раждат дечица. Така започва и денят в ПСАГБАЛ "Света София", каза в "Денят започва" главната акушерка на болницата Мая Бонева.

Във време на пандемия трябваше да се учим в движение на много неща, ситуацията беше динамична, защото животът идва всеки ден, непрекъснато се раждат деца и ние отговорихме на това предизвикателство, посрещайки новия живот, отбеляза Мая Бонева.

Проблемът с кадрите в акушерството стои с цялата си тежест, но той не е от днес, натрупан е във времето, в последните месеци - с особена сложност.

"Факт е, че кадрите не достигат, факт е, че младите кадри са малко, не можем да осъществяваме приемствеността и подмладяването на екипа", подчерта акушерката.

Според нея един от аспектите е липсата на интерес у младите хора към тази професия.

"Два пъти по-малко акушерки има в България, които работят в момента и упражняват тази професия", посочи Мая Бонева.

Акушерската професия е регулирана професия и трябва да има намеса на държавата, този процес вече е започнал, каза още тя. Професията е с обществено значение.

Работата на акушерката е и изключително емоционална - думите не стигат да се опишат чувствата, че си бил до майката в един изключително съкровен момент от нейния живот, да чуеш първия звук, който издава едно новородено бебе.

Вижте какво още каза на празника акушерката Мая Бонева във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Валери Симеонов: Подготвяме съвместно явяване на изборите с ВМРО
Валери Симеонов: Подготвяме съвместно явяване на изборите с ВМРО
Работната хипотеза за аварията в метрото е надигане на подпочвени води
Работната хипотеза за аварията в метрото е надигане на подпочвени води