НОВИНИ

Двама души загинаха в Шуменска област заради мощната буря

bnt avatar logo
от БНТ
18:37, 04.11.2023
6856
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Двама души загинаха в две населени места в Шуменска област при инциденти, свързани с мощната буря, която вилня днес в страната. А в Шумен жена пострада след като дърво падна върху нея.

Полицията съобщи, че в следствие на силния вятър и проливен дъжд е паднала стена на селскостопанска постройка в село Развигорово. Затрупан под стената се е оказал 51-годишен мъж. Човекът е загинал на място.

От полицията съобщават и за друг мъж на 67 г. от Велики Преслав, който е починал след като е отишъл в покрайнините на града, за да посрещне животните си от паша. Предполага се, че е настъпил скъсана електрическа жица и е загинал заедно с двете си овце. Мястото беше обезопасено.

По-рано днес огромен клон падна върху жена в Градската градина. Тя е с фрактури на различни места по тялото, опасност за живота ѝ няма.

"Просто се извъртя, усука, чух го как свисти, но аз толкова много бързах, въпреки всичко не можах да избегна удара и ме затисна. Останах под него, със загубени вещи, докато ги открия и кракът ми изчатърка и започнах да търся начин да се измъкна, но без рязане на дървото не стана", сподели пострадалата Катя Иванова.

Жената е в болницата със счупен на три места крак, предстоят и операции. По същото време в село Белопокипово бе покрито с ледени късове от падналата градушка.

"Внезапно притъмня. Започна много силен вятър буря и изведнъж започна градушката, започнаха да падат ледени парчета - колкото голяма череша. Всичко побеля просто за десетина минути. Изведнъж приключи и всичко беше бяло като през зимата", разказа Лазарина Димова.

"Голяма градушка, голяма буря, всичко хвърчеше. Нито цветя останаха, нито листа.

БНТ: Уплашихте ли се ?

- Много.

- Какво си помислихте?

- Краят на света, защото бях и самичка. Започнах да звъня на мъжа ми, сина ми, телефони нямаше, интернет нямаша, ток нямаше", каза Ралица Иванова.

Бурята е имало навсякъде в областта. За щастие само с щети по дърветата.

"Има сериозни инциденти, сигналите, които са получени в полицията, в пожарната са над 60 за по-мало от час и половина. Всички те са отработени и са били за паднали дървета на пътното платно, клони и скъсани електрически проводници. Полицейски екипи са реагирали в момента, в който са отивали да поемат охраната на секциите в някои от селата в област Шумен, оказали са съдействие, разчистени са пътните платна, няма към момента затворени пътища. За кратък период от време е бил затворен пътя Шумен – Бургас", обясни Ася Йорданова, говорител на ОД МВР – Шумен.

От полицията препоръчват да се шофира внимателно.

Вижте прякото включване на Здравка Русева

Най-засегнати от лошото време са областите Смолян, Разград и Силистра. Отнесени са покриви, паднали са стълбове и дървета. Наводнени са улици, много места са без ток.

В част от Силистренска област е обявено бедствено положение. Най-тежка е ситуацията в с. Долец, община Дулово, където е преминал смерч.

В другата засегната в Североизточна България област - Разград, най-сериозна е ситуацията в селата Лъвино и Тодорово - в община Исперих - там също е преминал смерч. В Девня е обявено частично бедствено положение.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Илиев откри 25-ия международен плувен турнир „Замората“
Димитър Илиев откри 25-ия международен плувен турнир „Замората“
Григор Димитров: В последните седмици се забавлявам на корта
Григор Димитров: В последните седмици се забавлявам на корта