НОВИНИ

Двете враждуващи правителства в Либия ще обединят усилия за справяне с щетите от наводненията

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:26, 14.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

Двете враждуващи правителства в Либия са се договорили да обединят усилия в помощ на пострадалите от наводненията, съобщи ООН. Броят на жертвите расте. По официални данни загиналите в Дерна са 5300, но опасенията са, че те може да се окажат 20 хиляди. 30 хиляди души са без дом. Работата на спасителните екипи е затруднена заради разрушени пътища и мостове.

Сателитни снимки показват мащаба на наводненията в Либия

Сателитни снимки на американска технологична компания разкриват мащаба на пораженията след наводненията в източна Либия. Кадрите показват как е изглеждал град Дерна преди и след бедствието. Разрушени са домове, пътища, язовири, пристанищна инфраструктура.

В отчаяната надпревара с времето по издирването на оцелели към либийските спасители се присъединиха екипи от Египет и Тунис, повече от 160 души от Турция и пожарникари от Италия и Испания. Изградени са полеви болници.

"През целия ден лекуваме пациенти с травми, но при нас идват и хора с хронични заболявания", каза Сукру Юрулмаз, началник на турския спасителен екип.

Доброволци от цялата страна помагат за изпращането на хуманитарни доставки за пострадалите, включително храна, одеала и матраци.

"Тези пакети ще стигнат за 100 семейства. Не можем да откажем помощ на никого", каза Абдулазис ал Анзи, доброволец.

Бурята Даниел удави Либия (Снимки)

Като причина за трагедията се посочва глобалното затопляне, предизвикало метеорологичния феномен.

"Дълбоко съм разстроен, че хиляди човешки живота бяха брутално отнети в източна Либия и толкова много хора загубиха близките си, домовете си, общонстта си, достъпа до основни нужди. Бурята Даниел е поредното смъротносно напомняне колко катастрофално може да е отражението на климатичните промени върху света", коментира Фолкер Тюрк, върховен комисар на ООН по правата на човека.

Сред другите причини са остарялата или некачествена инфраструктура, което е довело до скъсването на язовирните стени. Районът е гъсто населен, а местните жители са подценили предупрежденията за приближаващата буря. Отнесените мостове и пътища са затруднили достигането на спасителите до пострадалите в решаващите първи часове след бедствието. Към това се прибавя и политическия хаос в Либия, където две правителства си оспорват властта.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Тодоров изпил шест бири преди да убие 15-годишния Филип на пешеходна пътека
Петър Тодоров изпил шест бири преди да убие 15-годишния Филип на пешеходна пътека
БК Черноморец привлече бивш играч на испанския Естудиантес
БК Черноморец привлече бивш играч на испанския Естудиантес