НОВИНИ

Еди Рама специално пред БНТ: Албания и РСМ не трябва да бъдат разглеждани в пакет по пътя им към ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 23.05.2023
Чете се за: 02:12 мин.
Балкани
Слушай новината

Промяна в тона към България на албанския премиер Еди Рама само месеци след критичните му коментари, свързани с българската позиция към Скопие. Според него, Албания и Северна Македония не трябва да бъдат разглеждани в пакет по пътя им към ЕС. Рама даде специално интервю за БНТ в Тирана, в което оцени високо отношенията с България.

Гледайте цялото интервю на Бойко Василев с албанския премиер този петък в “Панорама”.

Ето част от него:

- Разбира се, не съм забравил, че имахме момент на спор. Но това беше много конкретен случай в много конкретен момент. Той нямаше общо с корените, с дълбочината на нашите отношения.

Но като говорим за този конкретен случай със Скопие, не предпочитате ли да бъдете съдени по Вашите собствени заслуги, а да не бъдете обвързани със Северна Македония по пътя към ЕС? Или предпочитате да вървите в пакет?

- Ама по онова време, както си спомняте, разделяното не беше вариант. Защото не решавахме ние, а Европейският съвет. Това направи нашата ситуация доста притеснителна, а нашата позиция - доста трудна. Днес, смятам, нашите пътища се разделиха естествено. Защото от момента, в който дадена страна започва преговори по присъединяване, нейният път зависи от заслугите ѝ, а не от политика или геополитика. Най-малкото, така е на книга. Е, знаем, че понякога - а и все повече - написаното на книга не се случва в реалността. Но не виждам причина да бъдем държани заедно повече. Всеки има своя път".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTubeСвали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Делян Добрев: Делото, заради което ми искат имунитета, е прекратено през 2022 г.
Делян Добрев: Делото, заради което ми искат имунитета, е прекратено през 2022 г.
Какво е ясно до момента за проектокабинета "Денков"?
Какво е ясно до момента за проектокабинета "Денков"?