НОВИНИ

"Мостът на глаголицата" за 24 май в Смолян

bnt avatar logo
от БНТ
17:48, 23.05.2023
Чете се за: 04:30 мин.
Култура
Слушай новината

Оригинална изложба "Мостът на глаголицата" може да се види в Смолян в навечерието на 24 май. На открито всеки жител и гост на града може да види как изглеждат буквите, създадени от Кирил и Методий.

Аз, буки, веди, глаголи, това е мостът на глаголицата. Тази изложба може да се види само в Смолян. Нейният създател е Любомир Станишев

Ето какво каза той за БНТ:

- Близо може би десет години се занимавам с глаголицата и интересът възникна доста странно, запознах се за първи пътпс тази първа славянска азбука от учебника на мойта по-голяма дъщеря, мисля че беше 10-ти или 9-ти клас, не помня вече и бях изумен, изумен от това, че не познавах първата българска азбука - глаголицата, и второ бях изумен от красотата на самата азбука. Започнах да изследвам глаголическите паметници - Зографското евангелие, Асеманиевото евангелие, Синайския псалтир, и си поставих за задача да изчистя момента в графиката на самата глаголица. Тъй като се срещаха много различни варианти, а понеже аз обичам да рисувам, и за мен така се породи желанието да изчистя момента от истинската графика на глаголицата.

Глаголическите букви се състоят от три основни елемента. Кои са те и какво символизират?

- Това са кръст, символ на спасението и на християнството, триъгълник, символ на светата троица и кръга, който символизира вечността на нашия Бог, който е без начало и без край. Това са три основни елемента, с които основно са изградени графиката. Ето буквата "иже", тя се състои от триъгълник и кръг, всъщност триъгълника символизира светата троица и той е насочен надолу, защото се въплъщава второто лице от светата троица е Господ Исус Христос. Обратната огледална буква е буквата "С" или "слово", защото именно пак второто лице на Светата троица се възнася. Тези две букви, буквата "иже" и буквата "слово", съкратено с тях се записва Исус Христос.

На този Мост на глаголицата всъщност може да прочетем "Азбучната молитва"?

- "Азбучната молитва" е може би първото славянско стихотворение, 9-ти век, създадено от един невероятен, талантлив книжовник и епископ Константин Преславски, който в увода на своето Учително евангелие създава тази прекрасна "Азбучна молитва", която после бидейки абецедар, послужва за точното подреждане на самите букви. Първият стих от всяка, от самия акростих започва със заглавната буква на азбуката. Учените откриват, че неговия първообраз е на глаголица, след което послужва за реконструкция.

Кое налага след това кирилицата?

- Те вървят ръка за ръка поне два века. И една от теориите е, че тъй като българското царство по всичко е съперничело с византийското царство, то е искало визуално нашата писменост да изглежда подобно на византийската. И най-вероятно, лека-полека кирилицата надмогва над глаголицата и факт е, че сега милиони хора пишат на нея. Но ние трябва да знаем, че ние имаме една азбука с две графични системи. Те реално са абсолютно идентични. Моята идея е със глаголицата да се презентира и нашето културно наследство. Посредством модерния дизайн и така художествената форма да се извади нашето културно наследство от самите научни среди и да стане достояние до повече хора.

Репортер: Величка Петкова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият сезон в Първа лига стартира в периода 15-16 юли
Новият сезон в Първа лига стартира в периода 15-16 юли
Карлос Насар и Иван Иванов отрекоха да има конфликт помежду им
Карлос Насар и Иван Иванов отрекоха да има конфликт помежду им