НОВИНИ

Какво ще се случи със сградата на руското консулство в Русе?

bnt avatar logo
от БНТ
17:25, 23.05.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Регионални
Слушай новината

Генералното консулство на Русия в Русе затвори врати преди близо година, след решението за експулсиране на 70 руски дипломати от България. Какво обаче се случва оттогава с имота и какви са плановете за бъдещето му?

Още от края на 19-и век Русе се е оформил като консулски град, с официални представителства на над 10 държави, сред които Англия, САЩ, Австрия, Италия, Франция, Гърция и други. Русия има дипломатическа мисия тук от 1865 г. В средата на миналия век в града работи консулство на СССР. Впоследствие то прекъсва и възобновява дейността си на 20 декември 1985 г. в сградата, която действа и до миналата година.

В края на 1984 г. архитект Венцислав Илиев печели конкурса за проект, с който сградата в края на Парка на възрожденците, строена през 60-те години на 20-и век за детска градина и ясла, трябва да се превърне в консулство. Към този момент тя дори вече е преустроена и използвана от тогавашния хигиенно-епидемиологичен иннспекторат.

Архитект Венцислав Илиев, проектант на сградата на Генералното консулство на СССР/Русия в Русе каза за БНТ:

"Доста сериозна и трудна за реконструкция такава една сграда, ако и да е построена 60-те години. Сградата е с площ около 1500 кв. м., включително подземния етаж или сутерена, както се нарича. Има два подземни гаража и два надземни. На първия етаж са консулските помещения – кабинетът на консула, на вицеконсула, на дипломат, библиотека, помещение за счетоводител, малко фоайе и зала с мултифункционално предназначение, направихме и кинокабина. На втория етаж има 5 апартамента. Двата са едностайни, два двустайни и един примерно и той двустаен с всички необходими помещения. В мазата единственото нещо, което поискаха, беше да направим сауна. Действително има една малка сауна. Този период на 85-а година дойдоха руснаците, които щяха да обитават и работят в тази сграда, заедно с тогавашния консул Колесников и след това в сградата съм влизал един път само.“

А както стана ясно, от края на юни 2022 г. консулството на практика остана празно. Тя отново е в ръцете на собственика си - община Русе.

Кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че най-важното е сградата да бъде съхранена. След като от МВР са свалили охраната си, от общината са осигурили служители за охрана, докато се монтират камери. В момента сградата е заключена, охранява се с видеонаблюдение и чака новото си предназначение.

От общината искат сградата отново да е консулска, независимо на коя държава, но смятат, че е правилно да е консулство на Румъния.

Репортер: Андрей Кючуков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА получи глоба от 10 300 лева след мача с Лудогорец
ЦСКА получи глоба от 10 300 лева след мача с Лудогорец
Президентът на Международната федерация по водни спортове пристига в София
Президентът на Международната федерация по водни спортове пристига в София