НОВИНИ

Един месец война: Възпоменателни церемонии в Израел и молитви за заложниците на "Хамас"

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
16:54, 07.11.2023
Чете се за: 04:40 мин.
По света
Слушай новината
  • Един месец след атаката на "Хамас" в Израел се проведоха възпоменателни церемонии и молитви за връщането на всички 242-ма заложници.
  • Бомбардировките не секват, а израелската армия затяга обръча около град Газа в северната част на ивицата, където се смята, че се укрива ръководството на "Хамас".
  • Израелският премиер Бенямин Нетаняху за първи пък коментира плановете за бъдещето на Ивицата Газа и заяви, че Израел поема контрола за неопределено време.

Десетки празни легла, бебешки кошари, запалени свещи - символ на липсата на отвлечените и загиналите. Преди един месец усещането за непобедимост и военна мощ на Израел беше разбито на парчета, разбито беше и усещането за сигурност на израелците. Един месец по-късно болката остава силна.

Над 240 души остават в плен на "Хамас" - израелци и чужденци, войници и цивилни, възрастни и деца. Близките на пленниците са на различни мнения как те трябва да бъдат върнати - със спиране на огъня или не, но делят една обща болка.

“Чакаме ги, чакам сина ми. Какъвто и начин да използват, за да ги върнат - все ще е добре. Важното е моят Омер да се върне при баща си, при семейството си, към живота си”, надява се Нива Венкерт - майка на 22-годишния Омер Венкерт, отвлечен от "Хамас".

“Толкова сме тъжни, не чувстваме нищо друго освен тъга. Не можем да се смеем, няма щастие”, казва Анат Зваиг - бивш учител на 24-годишната Еден Йерушалми, отвлечена от "Хамас"

Обсадата на Газа

Израелската армия затяга обръча около град Газа и се готви да го щурмува. През нощта е установен контрол върху една от крепостите на терористичната групировка "Хамас". Военната операция е фокусирана на север, но атаки имаше и в южната част. Палестински здравни власти съобщават за най-малко 23-ма убити при два отделни удара рано тази сутрин в Хан Юнис и Рафа.

Хората трескаво търсеха оцелели в квартал Ал-Карара в Хан Юнис.

"Слава на Аллах, живи сме! Но кълна ви се - чакаме смъртта - по-добре смърт, отколкото такъв живот!", казва Абу Джихад - жител на Хан Юнис.

И днес израелската армия отвори 4-часов хуманитарен коридор за евакуация на хората от север. Смята се, че там са останали около 350 хиляди цивилни. Израелската армия разпространи видеокадри, на които група палестинци се евакуират и развяват бели флагове, докато минават покрай танковете.

Хиляди остават в болницата Ал Шифа в град Газа - точно там, където Израел смята, че се укрива ръководството на "Хамас". Всички тези хора казват, че няма да напуснат болничния комплекс.

"Ще издържим, каквото и да ни правят, няма да напуснем Ал Шифа. Спират водата, спират тока, няма храна, но ще ядем бисквити и ядки и няма да мръднем", категоричен е Ом Хаитам Хеджела.

Плановете на Нетаняху

В интервю за американската телевизия Ей Би Си израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че е готов да обмисли кратка хуманитарна пауза, дори само за няколко часа, за да бъде доставена хуманитарна помощ или да бъдат изведени заложниците.

"Що се отнася да малки тактически паузи - час тук, час там, ще проверим обстоятелствата, за да ги въведем. Но общо прекратяване на огъня в Газа, без освобождаването на заложници, няма да има", каза Нетаняху.

Прекратяването на огъня, за разлика от хуманитарните паузи изисква примирие за много по-дълъг период от време. Като много често целта е да започне диалог между враждуващите страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море победи минимално Арда и се върна на върха в Първа лига
Черно море победи минимално Арда и се върна на върха в Първа лига
Лоренцо Музети: Григор Димитров е изключителен човек и тенисист, който вдъхновява мен и цялата наша генерация от по-млади играчи
Лоренцо Музети: Григор Димитров е изключителен човек и тенисист, който вдъхновява мен и цялата наша генерация от по-млади играчи