ЕК одобри българска схема за 15 млн. евро за автобусни превозвачи, засегнати от пандемията

от БНТ
15:02, 01.12.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
одобри българска схема млн евро автобусни превозвачи засегнати пандемията
Снимка: Архив/БГНЕС

Европейската комисия одобри българска схема в размер на 30 млн. лева (приблизително 15 млн. евро) за подпомагане на микро, малки и средни компании за автобусни превози, засегнати от пандемията от коронавирус. Схемата е одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ, приета от ЕС.

Целта на мярката е да се смекчи внезапният недостиг на ликвидност, пред който са изправени тези дружества, като се има предвид степента на въздействието на пандемията върху техните дейности. Помощта ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. Те ще покриват частично оперативните разходи за автобусен превоз на пътници от 1 февруари 2020 г. до шест месеца след влизането в сила на споразумението за отпускане на безвъзмездни средства, сключено между бенефициента и българското Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Кандидатите могат да подават заявления на стойност от 3000 лева (приблизително 1500 евро) до 450 000 лева (приблизително 230 000 евро).

Безвъзмездна помощ за превозвачите заради последствията от COVID-19

Европейската комисия установи, че българската схема отговаря на условията, посочени във Временната рамка. По-специално, помощта няма да надвишава 800 000 евро на дружество и ще бъде предоставена не по-късно от 30 юни 2021 г.

Комисията стигна до заключението, че мярката е необходима, подходяща и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с чл.107, параграф 3, буква б от ДФЕС и условията на Временната рамка.

Неповерителната версия на решението ще бъде публикувана под № SA.59182 в регистъра на държавните помощи на уебсайта на Комисията, посветен на конкуренцията, след като евентуалните въпроси, свързани с поверителността на данните, бъдат решени.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
БНТ с нов подкаст – „Домът на българското кино“
БНТ с нов подкаст – „Домът на българското кино“
Президентът даде началото на тазгодишното издание на „Българската Коледа“
Президентът даде началото на тазгодишното издание на „Българската Коледа“