НОВИНИ

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатите за еврокомисар

По-рано днес служебният премиер Димитър Главчев каза, че всички кандидати са на изключително високо равнище

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:39, 30.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Снимка: pixabay.com
Слушай новината

Екатерина Захариева и Юлиян Попов са кандидатите за еврокомисар. Захариева е предложена от ГЕРБ-СДС, а Попов - от ПП-ДБ.

Служебният премиер не обоснова своя избор, но подчерта, че се е съобразил както с изискванията на Брюксел, така и че всички кандидати, които са предложени от партиите, са били достойни за поста. По първоначален план той трябваше да обяви имената още в началото на заседанието. Впоследствие обаче се отказал от това свое решение и е имало сериозна дискусия не толкова за първия кандидат Екатерина Захариева, колкото за втория Юлиян Попов.

Захариева е бивш вицепремиер, както и министър на правосъдието и на външните работи в правителствата на ГЕРБ, а Юлиян Попов е бивш министър на околната среда и водите в служебното правителство на Марин Райков, както и в редовното правителство на Николай Денков.

"Веднага искам да поясня, че срещайки се с всички номинирани от парламентарните групи кандидати, установих, че те са на изключително високо ниво и в тази връзка искам да благодаря и на парламентарните групи за сериозното отношение по този казус. Решението ни беше трудно на колегите от МС. Огледахме много допълнителни критерии, които могат да имат влияние, но сме се придържали основно към договора за функциониране на ЕС, писмото на председателя на ЕК и биографиите на кандидатите. По тази причина взехме това решение напълно убедени в неговата правота", каза служебният премиер Димитър Главчев.

Екатерина Захариева благодари за доверието от страна на Министерския съвет. "Ще се радвам да коментирам темата в повече детайли след като бъдат спазени всички официални процедури и срокове на ЕК по номинациите", посочва тя в пост във Фейсбук.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов остана шести в последната тренировка от сезона на Формула 3
Никола Цолов остана шести в последната тренировка от сезона на Формула 3
МС одобри три стратегически документа за сътрудничество в сферата на енергетиката
МС одобри три стратегически документа за сътрудничество в сферата на енергетиката