НОВИНИ

Екоактивисти напръскаха с боя Бранденбургската врата в Берлин

екоактивисти напръскаха боя бранденбургската врата берлин
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:11, 17.09.2023
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Екоактивисти напръскаха с оранжева и жълта боя колоните на Бранденбургската врата в Берлин и настояха за спиране на използването на изкопаеми горива до 2030 г., предаде Ройтерс.

"Членове на така нареченото "Последното поколение" тази сутрин напръскаха със спрей колоните от източната страна на Бранденбургската врата", съобщи берлинската полиция в социалната мрежа Х, известна преди като Туитър.

В съобщението се посочва, че служителите на реда са използвали водни струи, за да попречат на протестиращите да се покатерят върху паметника. Всичките 14 активисти са били задържани.

"Последното поколение", базирана в Германия организация, част от общоевропейската мрежа А22, се появи на първите страници на вестниците в Германия със стотици блокади на пътища от протестиращи, които се залепят за асфалта. Техните действия предизвикаха остра реакция от страна на правоприлагащите органи в редица федералните провинции на Германия.

"Последното поколение" публикува снимки на боядисването със спрей в социалните мрежи.

"Няма да спрем нашия протест, докато не се направи необходимото. Трябва да се откажем от петрола, природния газ и въглищата най-късно до 2030 г.", се посочва в съобщението.

Германия има за цел да постигне нулеви нетни емисии до 2045 г., но не е постигнала годишните си цели през последните две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Балкан Ботевград спечели баскетболния турнир в Плевен
Балкан Ботевград спечели баскетболния турнир в Плевен
ЦСКА пречупи ЦСКА 1948 с два бързи гола на Назон
ЦСКА пречупи ЦСКА 1948 с два бързи гола на Назон