НОВИНИ

Експеримент на БНТ показва колко достъпен е райският газ

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:10, 15.09.2023
Чете се за: 05:57 мин.
У нас
Слушай новината

Колко достъпен е райският газ и има ли пропуски в Закона за храните, който ограничава разпространението и употребата му?

Деца дишат райски газ от балони в центъра на Русе - прокуратурата се самосезира

Отговор на този въпрос даде експеримент на БНТ след случая с момичетата от Русе, които бяха заснети да вдишват райски газ посред бял ден в центъра на града.

Наше подставено лице влезе денонощен магазин в София, където продават всичко - от алкохол и цигари през хранителни стоки като сладкарски изделия. Търсим капсули с райски газ и машинка за тях. В магазина ги има, заедно с бутилките. А по закон продажбата на райски газ на непълнолетни е забранена. Оказва се обаче, че за продавача лична карта не е нужна.

Тийнейджъри от Русе: Райският газ е хит сред по-малките ученици

Опитът ни да си купим райски газ е след поредния инцидент. В Русе преди дни се появи клип, на който се вижда как непълнолетни момичета дишат райски газ в центъра на града, закупен от 17 годишен младеж. А от прокуратурата обясниха, че честа практика е пълнолетни да закупуват райски газ и да го препродават на лица под 18 години.

Инцидентът в Русе се случва на фона на последните законови промени, гласувани на второ четене в НС. Според тях райският газ може да бъде използван в хранителната индустрия, както и в кухните на заведения за обществено хранене.

Непълнолетен дилър е продал райския газ на децата от Русе

А употребата му трябва да бъде ясно обозначена. Сред вносителите на проектозакона е премиерът Николай Денков. Как гласуваните вече от нс промени на практика ще ограничат разпространението и употребата на райски газ за вдишване сред малолетните, министър-председателят коментира така:

"Забраните които са въведени в моменти е за забрана на райски газ. Райският газ може да се използва само и единствено при производство в контролирани условия. Законодателството прави разлика между пълнолетни и непълнолетни лица, но това е по-специфична материя, която трябва да си я гледат юристите за да може, ако се налага промяна в законодателството тя да стане така, че да се прилага, а не да създаваме само допълнителни усложнения".

Депутатите регламентираха употребата на райски газ, до 3000 лева глоби за нарушители

Според юристите обаче, промените са спорни и няма достатъчно яснота, как точно чрез него ще се осъществява по-строг контрол и превенция.

"Тя цялата тази работа прилича малко на това сега с интимната връзка - набързо прието и недомислено. И после, ама защо не работи. Въпросният райски газ, особено по дискотеките, се ползва в такива контейнери - балони, в които въобще не се знае какво е. Просто няма как да бъде проверено от контролните органи при тази нормативна уредба и да се знае какво е това нещо. Те нямат и техническите средства за анализ на място, а и контейнерите, които и фабрично се продава, са подменени", коментира Петър Славов, юрист и бивш народен представител.

Текстовете затрудняват и контролните органи. В случая - БАБХ.

"Трябва да се води много конкретна техническа документация за употребата. Тоест в кои да кажем храни, в кои ястия той се влага. Най-вероятно, за да може да се направи конкретен контрол от контролните органи - дали същото количество, което е закупено, е вложено в приготвянето на някакви храни или ястия", каза Емил Георгиев, адвокат.

Лекари предупреждават: Флаконите с райски газ засягат най-вече нервната система

За по-строги мерки и дори в подкрепа на вкарването на райския газ в списъка с наркотични вещества се обяви преди ден и вътрешният министър Калин Стоянов по време на изслушване от депутатите в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

"В България вече ставаме свидетели на неща, за които са нужни драконовски мерки. Случаят е точно такъв. Назад във времето има достатъчно информация за лица, които са употребили райски газ и последствията от него. Считам, че и тук трябва да се предприемат драконовски мерки, да се вкара в списъка и да се криминализира", коментира вътрешният министър.

А иначе - гласуваните преди седмица на второ четене промени в закона за храните, все още не са обнародвани в държавен вестник, остава въпросът как влизането в сила на новите ограничения , ще бъдат приложени на практика. И достатъчни ли ще са, за да се спре употребата сред непълнолетни.

По темата работиха: Айше Сали, Ерика Шаумян

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цените на храните и горивата у нас продължават да растат
Цените на храните и горивата у нас продължават да растат
Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев
Военната прокуратура прекрати делото за смъртта на Валентин Терзиев