НОВИНИ

Експерт: Няма опасност от компрометиране на лични данни при онлайн преброяването

започна националното онлайн преброяване
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
19:07, 08.09.2021
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Слушай новината

И вторият ден от старта на електронното преброяване не минава безпроблемно. Потребители се оплакаха, че не могат да се преброят без чакане или блокиране на системата. Причината е, че платформата на Националния статистически институт все още се възстановява след двата неуспешни опита за хакерска атака.

Вчера, малко след пускането на сайта, беше направен опит за пробив, а снощи около 19.00 часа от Държавната агенция за електронно управление са регистрирали още една по-силна атака.

От НСИ съобщиха, че през днешния ден системата е работила с ограничен капацитет, а трафикът е бил под постоянно наблюдение.

Очаква се скоро капацитетът да бъде разширен, което ще даде възможност по няколко десетки хиляди души да влизат едновременно и да не се стига до блокиране.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" експертът по информационна сигурност Любомир Тулев увери, че сигурността на уеб сървъра е защитена и няма опасност от компрометиране на лични данни на потребителите.

"Или има неправилна настройка в ДМС настройките, които са правени, или умишлено някой се е опитал да инициира такива атаки от типа "Динайлав сървис", с което е дало възможност на сървъра да падне и да не може да обслужва легитимните потребители. Което е много важно за нашите зрители да кажем: няма и грам съмнение за сигурността на личните данни, които са попълнили в тази платформа. Администраторите са очаквали да имат наплив от хиляди потребители - българи, които да се регистрират в този момент, но може би не са предвидили това, че ще има и злоумишлени такива "хакери", които умишлено могат да свалят сървъра", каза Тулев.

От НСИ съобщиха, че към 19.00 часа са преброени 113492 лица в 49024 домакинства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катастрофа между кола и автовоз блокира за над 2 часа Кресненското дефиле (Снимки)
Катастрофа между кола и автовоз блокира за над 2 часа Кресненското дефиле (Снимки)
Медикал СПА центровете искат да бъдат включени в програмите за пост ковид превенция и рехабилитация
Медикал СПА центровете искат да бъдат включени в програмите за пост ковид превенция и рехабилитация