Експерт по туризъм: Все още не са възстановени суми на клиенти за отменени пътувания през 2020 г.

от БНТ
08:56, 20.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Не мога да кажа, че сезонът беше добър. Това мнение изрази в "Денят започва" по БНТ Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

Част от големите комплекси останаха не само празни, но и затворени поради факта, че само с български туристи няма как да се запълнят тези големи леглови бази, които разчитат основно на чартърни полети, смята Балтов.

Според него не по-различна е и ситуацията с изходящия туризъм.

Продължаваме да имаме проблем с невъзстановените суми за неосъществени пътувания на клиенти през 2020 г., от едни 15 милиона предвидени за тази цел, не се усвоиха 5 - тоест около 1/3, за което ние предупредихме, че ще се случи. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се поправи тази грешка и да се възстановят тези суми.

Балтов обясни, че парите не са усвоени поради рестриктивните условия на програмата, от които не са могли всички туроператори да се възползват.

Варненски хотелиер: Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима

Темата с резултатите от изминалия летен сезон коментира и Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма. Той сподели, че изразеното мнение от хотелиери, което чува по Черноморието е "не сме виждали такъв сезон".

Виждаме, че мерките оказват значително влияние на пътуванията, но в същото време наблюдаваме, че туристите не обръщат много внимание на тези мерки - съобразяват се с изискванията за тест и спазват ограниченията, но това не ги спира. Феноменът е, че хората искат да пътуват, да живеят и изобщо не се съобразяват с политическите мерки.

Определено политиците трябва да свалят всякакви ограничения по отношение на туризма - те са абсолютно безсмислени, смята Драганов.

Според Димитър Балтов обаче зимният сезон в момента е напълно неясен заради липсата на уточнение в условията за карантинирането на туристи и изискванията за тестове.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Варненски хотелиер: Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима
Варненски хотелиер: Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима
Поскъпването на хляба - какви са причините?
Поскъпването на хляба - какви са причините?