НОВИНИ

Експерт по туризъм: Все още не са възстановени суми на клиенти за отменени пътувания през 2020 г.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 20.09.2021
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Не мога да кажа, че сезонът беше добър. Това мнение изрази в "Денят започва" по БНТ Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма".

Част от големите комплекси останаха не само празни, но и затворени поради факта, че само с български туристи няма как да се запълнят тези големи леглови бази, които разчитат основно на чартърни полети, смята Балтов.

Според него не по-различна е и ситуацията с изходящия туризъм.

Продължаваме да имаме проблем с невъзстановените суми за неосъществени пътувания на клиенти през 2020 г., от едни 15 милиона предвидени за тази цел, не се усвоиха 5 - тоест около 1/3, за което ние предупредихме, че ще се случи. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се поправи тази грешка и да се възстановят тези суми.

Балтов обясни, че парите не са усвоени поради рестриктивните условия на програмата, от които не са могли всички туроператори да се възползват.

Варненски хотелиер: Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима

Темата с резултатите от изминалия летен сезон коментира и Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма. Той сподели, че изразеното мнение от хотелиери, което чува по Черноморието е "не сме виждали такъв сезон".

Виждаме, че мерките оказват значително влияние на пътуванията, но в същото време наблюдаваме, че туристите не обръщат много внимание на тези мерки - съобразяват се с изискванията за тест и спазват ограниченията, но това не ги спира. Феноменът е, че хората искат да пътуват, да живеят и изобщо не се съобразяват с политическите мерки.

Определено политиците трябва да свалят всякакви ограничения по отношение на туризма - те са абсолютно безсмислени, смята Драганов.

Според Димитър Балтов обаче зимният сезон в момента е напълно неясен заради липсата на уточнение в условията за карантинирането на туристи и изискванията за тестове.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Варненски хотелиер: Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима
Варненски хотелиер: Последната организация на мярката 60 на 40 е неприложима
Поскъпването на хляба - какви са причините?
Поскъпването на хляба - какви са причините?