НОВИНИ

Експерти алармират: Пътят от АМ "Струма" край Боснек е рисков

Николай Минков
от Николай Минков
18:28, 23.11.2021 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Трагичният инцидент на АМ "Струма" за пореден път постави въпроса за безопасността на пътищата у нас. Експерти твърдят, че от години предупреждават за опасни участъци, включително и този на "Струма", но без реакция на институциите. Бяха поискани и оставки на пътни шефове.

Със заповед на регионалния министър Виолета Комитова е създадена експертна работна група от специалисти на Агенция "Пътна инфраструктура" и ДНСК. Те имат срок от 5 дни да обследват участъка, ще се следи за асфалтовото покритие, неговата износеща част, дали мантинелите са на необходимата височина, според изискването, дали са закрепени по стандартите с 4 болта или с два, както е практиката в България, какво е състоянието на вертикалната и хоризонталната маркировка.

Още днес 10 неправителствени организации отидоха на място, за да проверят пътя в района на катастрофата. Според Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики, която анализира маркировката, тя не отговаря на минималните нормативни изисквания. Средната ивица скоро е подновявана, но е от така наречената "шумна", която е забранена от законодателството на България.

"Направихме измерване на някои от пътните знаци, на така наречените котешки очи, светлоотразителноста на котешките очи е нула. Също така огледахме внимателно пътните условия. Това, което ни направи впечатление са потресващи кадри на отводняването на канавките. АПИ твърдят, че всичко си е наред, аз категорично мога да кажа, че за страни от Третия свят може и да е ок, но за България в 21-ви век този път не е безопасен", заяви Диана Русинова, Европейски център за транспортни политики.

И други експерти смятат, че мястото е объркващо за шофьорите, а инцидентите там са чести.

Хронология на трагичния инцидент на АМ "Струма"

"Това е точно тази мантинела, в средата, след завоя веднага, нещо като паркинг отбивка там. Представете си - вали дъжд, излиза, спуска се шофьорът, да се е заблудил, да мине от вътрешната страна на мантинелата или от външната", допълни пътният експерт Димитър Илиев.

"От доста време говорим от Института за пътна безопасност, че се задава второ Своге в нашата транспортна система. Още повече, че има изключително много дефицити по българските пътища. Само за "Струма" сме изпращали 5-10 сигнала", добави Емил Марков от Института по пътна безопасност.

От Министерството на регионалното развитие изчакват да излязат резултатите от официалната проверка на участъка от АМ "Струма" в района на катастрофата и тогава ще изкажат становище има ли нарушения.

"Ще извърша проверка и тогава ще ви обясня какви са резултатите по отношение на състоянието на оградите и другите елементи на пътя", каза още Виолета Комитова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството.

Радев за трагедията на "Струма": Българската държава прави всичко необходимо

Не мога да взимам крайни решения за една тежка катастрофа, която съм гледала само по телевизията, обясни още Комитова в ефира на БНТ по повод исканите оставки на шефа на ДАИ и на директора в АПИ, отговарящ за пътната безопасност.

От Европейския център за транспортни политики продължават да настояват, че това е видимо опасен участък, за който многократно са подавали сигнали.

От регионалното министерство заявиха, че този участък не е с концентрация на пътнотранспортни произшествия, позовавайки се на информация на Пътна полиция. Участъкът, за който става въпрос, е 5 километра по на юг от мястото на трагичния инцидент.

Вижте още в прякото включване на Николай Минков.

ПОДРОБНОСТИ ЗА ТЕЖКИЯ ПЪТЕН ИНЦИДЕНТ НА АМ "СТРУМА" ЧЕТЕТЕ ТУК

По темата работиха: Николай Минков и Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирмата, организирала трагичната екскурзия: В голям шок сме
Фирмата, организирала трагичната екскурзия: В голям шок сме
Дългът на Тотнъм набъбна на над 700 милиона паунда
Дългът на Тотнъм набъбна на над 700 милиона паунда