НОВИНИ

Експерти спорят за маркировката по ремонтирания участък на "Тракия"

експерти спорят маркировката ремонтирания участък тракия
bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 23.07.2021 (обновена)
Чете се за: 02:25 мин.
У нас
Слушай новината

Пътни експерти в спор за маркировката на новоремонтирания участък на АМ "Тракия" между Чирпан и Стара Загора. Неправителствена организация подаде сигнал, че новата маркировка е опасна, защото видимостта ѝ не е достатъчно добра и покани институциите на място, за да измерят стойностите със сертифициран уред.

В новия участък в посока София част от маркировката видимо е пожълтяла. Една от вероятните причини за това е, че движението е пуснато по-рано.

"Направили сме и доклад до агенцията, имаме голямо занижаване на дневната видимост на маркировката и вие с просто око сте го видели", каза Дафинка Пангарова от Института за пътища и мостове.

"Разберете, това е животоспасяващ елемент. Ако падне мъгла или завали дъжд, това е единственото нещо, по което водачите могат да се ориентират по магистралата", допълни Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че тази маркировка ще бъде измита и ще бъде проверена отново. Ако не отговаря на изискванията, ще бъде подновена.

Защото за този вид настилка трябва около 20 дни експлоатация, за да се изнесе първоначалния битум, който е изплувал при уплътняването, обясни инж. Даниел Иваничков от Пътната агенция.

В другото платно представителите на Агенция "Пътна инфраструктура" и държавния институт не откриха нередности. То беше отворено на 16 юли и качеството на маркировката ще проличи най-ясно след 10-ия ден.

Ако на 14-ия ден ние установим, че е под 300 миликандели ще се наложи изпълнителят да премаркира маркировката, поясни Дафинка Пангарова, Институт за пътища и мостове.

След като се измери с и от единствената акредитирана лаборатория в Института по пътища и мостове, ще дадем становище. Към момента гражданите няма от какво да се притесняват, каза още инж. Даниел Иваничков от Пътната агенция.

Следващата седмица предстои ново измерване на стойностите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шестима българи ще стартират в първия ден в Токио
Шестима българи ще стартират в първия ден в Токио
Огнян Стоичков, Бюро за контрол на СРС-та: Спрямо две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС
Огнян Стоичков, Бюро за контрол на СРС-та: Спрямо две лица от протестите са прилагани неправомерно СРС