Експерти: Трагедията на АМ "Струма" едва ли е заради пътя, важно е да се установи скоростта

от БНТ
17:41, 27.11.2021
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Основната причина за тежката катастрофа на автомагистрала "Струма" не трябва да се търси в състоянието на пътя. Това е личното мнение на председателя на Браншова асоциация "Пътна безопасност" проф. д-р инж. Румен Миланов.

В "Говори сега" той заяви, че е огледал на място фаталната отсечка на АМ "Струма". Според него уширението на магистралата и ограждащата го мантинела са на достатъчно отстояние от дясната лента за движение и не би трябвало да заблудят преминаващите шофьори въпреки тъмнината и амортизираната маркировка.

Румен Миланов очаква до две седмици експертизите да приключат и да има яснота да движението и състоянието на автобуса непосредствено преди удара.

Според проф. Миланов въпросът за възникването на внезапния и толкова интензивен пожар остава без отговор. По думите му нафтата не би трябвало да предизвика подобно горене.

Министър Комитова: Има нещо много странно с възникналия пожар в автобуса на АМ "Струма"

Председателят на Асоциацията на вещите лица и експерти проф. Симеон Ананиев заяви в "Говори сега", че е изключително важно да се установи с каква скорост се е движел автобусът непосредствено преди удара. Това ще даде отговор и на въпросите около възникването на последвалия пожар.

Той изтъкна, че е много важно да се установи фактическото състояние на автобуса, а също и на колко години реално е превозното средство. Тези дни стана ясно, че изгорелият автобус е пътувал с документите на друго превозно средство на фирмата-превозвач. Ето защо към момента не са ясни нито възрастта на автобуса, нито техническото му състояние.

Властите в Скопие: "Беса транс" съзнателно е нарушила закона

Ананиев каза още, че ако автобусът действително е бил на три години, е странно, че не са се задействали съвременните интелигентни защитни системи, които предполагат автоматично отваряне на вратите при дим.

"В транспорта много от правилниците са написани с кръв. Оттук е важно какво ще направим и за нашите пътища, за да можем да сведем до минимум инцидентите", заяви Симеон Ананиев.

Журналистът от Република Северна Македония Столе Наумов заяви в ефира на "Говори сега", че в родината му има положителни отзиви за действията на българската държава след тежката катастрофа.

Тепърва македонските разследващи предстои да установят какво е било действителното състояние на автобуса преди инцидента и защо превозното средство е влизало и излизало многократно от пределите на Република Северна Македония без да има необходимите документи за това.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Биатлонистите ни извън първите 80 в индивидуалното в Йостерсунд
Биатлонистите ни извън първите 80 в индивидуалното в Йостерсунд
В памет на загиналите: Да се издигне паметник на мястото на инцидента
В памет на загиналите: Да се издигне паметник на мястото на инцидента