Експертите в туризма: Започват големите пътувания

от БНТ
09:16, 02.05.2021
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

Поне 200 000 българи ще пътуват за празниците. В първите 10 дни на месец май ще достигнем половин милион пътувания в България, а за целия месец - 1 милион вътрешни пътувания. Това означава много големи натоварвания и в първата 10-дневка, и в последната 10-дневка на месец май. Това съобщи в "Денят започва с Георги Любенов" Румен Драганов - директор на Института за оценки и анализи в туризма към УниБИТ.

Ние очакваме около 35 000 чужденци тези дни. Общо за месец май те ще надхвърлят 400 000, продължи с числата той. По думите му икономическият смисъл на туризма е да се подобрява местната икономика и да се създават нови работни места.

В студиото на предаването гостува и проф. Георги Рачев - заместник-председател на Асоциацията на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България.

"Магистрала "Тракия" тези дни прилича на Цариградско шосе в 8.00 часа сутринта, когато е пълно с автомобили", пошегува се той.

Според него се очертават хубави празници, които ще дадат възможност и на българите с имоти в съседна Гърция, които дълго време нямаха възможност да ги ползват.

"Не трябва да се пречи на туризма като бизнес, защото той е изцяло частен, но няма държава в света, която да не седи с цялата си мощ зад собствения си туризъм и да му дава възможност да се развива. И да обърнем внимание на българите най-после - перфектни туристи са", отбеляза проф. Рачев.

"Много важно е държавата първо да се осъзнае, че е собственик. Същото се отнася и за общините, които са доста богати откъм публично-общинска собственост, и на тази бази да се гради националната реклама и всичко останало", добави Румен Драганов.

Какво още коментираха експертите в туризма вижте във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Проф. Игнатов: Спасяването на душата е най-великото послание и най-трудният път
Проф. Игнатов: Спасяването на душата е най-великото послание и най-трудният път
На Великден в Троянския манастир
На Великден в Троянския манастир