НОВИНИ

Експертиза доказва какви са парите от печатницата в софийски ВУЗ (Обзор)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:12, 22.03.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Нов обрат по случая с незаконната печатница, разбита миналата седмица в столицата. Според експертиза на Българска народна банка откритите банкноти не са реквизит, каквато бе защитната теза на двамата задържани, а неистински парични знаци. Очакват се резултатите от експертиза, която да докаже дали банкнотите са разпечатани с печатарската машина, открита на територията на учебно заведение в София.

За експертизата на БНБ са били предоставени произволно избрани банкноти от намерените милиони долари и евро. Заключението сочи, че паричните знаци не са "реквизитни пари".

"Реквизитите може да бъде оптично по-големи или малки, да бъдат само едностранно отпечатани и да нямат защитни елементи. Иззетите по нашето дело парични знаци са всъщност двустранно отпечатани, със същия размер като оригиналната банкнота и по-голямата част от тях имат два или повече от два защитни знаци - нишка и воден знак", заяви говорителят на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева.

Според събраните доказателства иззетата техника е идентична с тази за производството на истински парични знаци. От прокуратурата изнесоха и подробности за един от претърсените адреси - халето във висшето учебно заведение.

"Въпросното хале е отдадено с договор за наем на търговско дружество, чието едноличен собственик на капитал е пак висшето учебно заведение. Управител на това търговско дружество е бивш ректор на учебното заведение", допълни Панчева.

Управителят на дружеството също е разпитан. Утре предстои отново да бъде гледана мярката за неотклонение на двамата задържани мъж и жена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пекин отговори с контрамерки на ЕС, Илхан Кючюк е сред санкционираните
Пекин отговори с контрамерки на ЕС, Илхан Кючюк е сред санкционираните
Все още няма следа от изчезналия сноубордист в Рила
Все още няма следа от изчезналия сноубордист в Рила