НОВИНИ

Политическа криза в Словакия заради COVID-19, премиерът готов да подаде оставка

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
15:45, 22.03.2021
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Словакия влезе в политическа криза заради COVID епидемията. Тя е заради разногласия в правителствената коалиция около управлението на премиера Игор Матович.

Самият той е готов да се оттегли, но при определени условия. Кризата е в момент, когато нивото на смъртност и на заболеваемост от COVID-19 в Словакия е едно от най-високите в света.

Дясноцентристкият словашки премиер Игор Матович изрази готовност да напусне поста си, за да ликвидира разногласията в четирипартийната коалиция, най-вече заради управлението на COVID кризата.

Той е готов да се оттегли, ако партньорите му се съгласят на някои условия, сред които той да остане да работи като член на правителството. Някои представители на коалицията заплашват да напуснат кабинета, ако Матович не се оттегли до 24 март.

"Ако нашите коалиционни партньори спазят публично обявените си ангажименти, аз съм готов да подам оставка", заяви Матович, който настоява за оттеглянето на двама министри и на двама парламентаристи от две от коалиционните партии.

"Считаме оттеглянето на икономическия министър Рихард Сулик от правителството на Словакия за абсолютно необходимо. Гледаме положително на предложението за оставка на правосъдния министър Мария Коликова и го приемаме. Новият министър на правосъдието трябва да е човек, който няма връзка с опозицията", допълни министър-председателят на Словакия Игор Матович.

Коалицията в Братислава е белязана от спорове за ръководния стил на Матович. Икономическият министър го нарича "хаотичен". 47-годишният Матович е бивш медиен магнат, известен активист срещу корупцията, наблюдателите го определят като непредвидим.

Напрежението взе връх, когато той купи дози от руската ваксина "Спутник" без тя да е одобрена от Европейския регулатор и с това предизвика недоволството на коалиционните си партньори.

Матович лично посрещна доставката на летището в Кошице, но ваксинацията с нея не е започнала. В малко над 5-милионната Словакия заразените са близо 350 000, а починалите над 9000.

На 18 март той допусна възможността за провеждането на предсрочни избори, ако правителствената криза не се реши. В момента проучванията дават преднина на левите опозиционни партии.

Сегашните формации в правителството спечелиха изборите миналата година на фона на гнева на словаците след убийството на разследващия журналист Ян Куцияк.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столтенберг: Следим отблизо българското разследване срещу предполагаема руска шпионска мрежа
Столтенберг: Следим отблизо българското разследване срещу предполагаема руска шпионска мрежа
Втори пореден подиум на Камен Златков в Русия
Втори пореден подиум на Камен Златков в Русия