НОВИНИ

Как работят големите вериги в първия ден от ограниченията

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:36, 22.03.2021 (обновена)
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

По-строги ограничителни мерки в страната за трети път от началото на пандемията. До края на месеца остават затворени училищата, детските градини, заведенията за хранене. Спират се посещенията в игрални зали и казина, фитнеси и басейни, както и в кина, музеи, галерии. Eкип на "По света и у нас" проследи работата на хранителните вериги и магазините за техника.

При третото затваряне сред най-засегнатите са не само ресторантьорите, но и част от веригите магазини в страната.

Магазините за нехранителни стоки с площ над 300 квадратни метра от днес не работят. Оказа се обаче, че може да поръчате стока от тях онлайн, като влезете в страницата им и харесате определената стока. Може да я заплатите тук, на място, има работеща каса. Също така може и да я поръчате с безплатна доставка до дома.

"Поисках избрания телевизор от мен, платих го тук на касата и стана за 5 минути. Всичко си е както при обикновено пазаруване, с гаранция, с всичко", разказа купувач.

Други нехранителни магазини стигнаха още по-далеч - изнесоха част от стоките навън, както и касата за заплащането им.

"Това са неща от първа необходимост, които са много важни. Спазваме всички противоепидемични мерки. От сутринта продаваме предимно кабели, кранове, водомери и така нататък", каза Владимир Димитров, който е управител на магазин за техника.

Проверката по хранителните вериги в столицата показа, че те работят нормално, няма опашки. Единствено хората под 65 години, дошли във времето между 8.30 и 10.30 ч., които не знаеха за "зеления коридор" за възрастни хора, бяха неприятно изненадани и изразиха недоволството си.

"Безмислица. Това просто е излишно, защото пенсионерите пазаруват по цял ден, през целия ден. Пък ние, които ходим на работа, не можем сутрин рано да си купим неща, каквито ни трябват", коментира мъж.

"Не ни пускат - Ок. Няма проблем да има зелен коридор, но смятам, че възрастните хора ще им е по-удобно да бъде от 12.00 ч. да речем, до 15.00 ч. Представете си, ако имате малки деца и сутрин кажат, че искат кисело мляко и не ви пуснат в магазина -не смятам, че е правилна тази заповед", коментира друг.

"Работещите не можем да пазаруваме като хората. Остава ни някакво време след 17.00 ч., което е абсурдно", коментира трети.

Що се отнася до известна верига магазини за нехранителни стоки и играчки, която при предишните два локдауна работеше, на този етап също е затворена.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще продължи да вали сняг в цялата страна
Ще продължи да вали сняг в цялата страна
Малинов с цял мач за Льовен при равенството с Мехелен
Малинов с цял мач за Льовен при равенството с Мехелен