НОВИНИ

Рекорден срив на турската лира

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
14:32, 22.03.2021
Чете се за: 02:00 мин.
Бизнес
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Рекорден срив на турската лира, след като президентът Ердоган изненадващо уволни управителя на Централната банка. Лирата поевтиня със 17% спрямо долара. Опасенията са, че ще продължи да се срива и ще доведе до смущения и на други финансови пазари.

Шок на фондовите борси в Турция след решението на президента Ердоган да отстрани шефа на Централната банка Наджи Агбал. Той беше уволнен в събота, два дни след като увеличи лихвения процент, за да бъде овладяна инфлацията в страната.

"Създава се усещането, че Турция е държава, която не следва никакви правила. Няма закони, няма правила. И всичко това оказва влияние", казва финансовият анализатор Адем Димитрас.

Наджи Агбал е уважаван финансист, бивш финансов министър и третият директор на Централната банка на Турция от средата на 2019-а. Той се задържа на поста по-малко от пет месеца. Време, за което успя да стабилизира лирата.

Ердоган определи за наместник на Агбал Шахап Кавджъоглу, професор по банково дело, бивш адвокат и бивш депутат от управляващата партия. Кавджъоглу има напълно противоположни виждания за овладяването на инфлацията от своя предшественик. Подобно на турския президент, новият директор на Централната банка изповядва територията, че до инфлация водят по-високите, а не по-ниските лихви.

От началото на 2018 г. лирата е загубила около половината от стойността си. Освен финансова нестабилност в страната, прогнозите са, че с огромния срив на лирата, Анкара може да предизвика голям отлив на инвеститори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лоши условия за туризъм в планините и висока лавинна опасност
Лоши условия за туризъм в планините и висока лавинна опасност
50 години от създаването на регионалния център на БНТ в Пловдив
50 години от създаването на регионалния център на БНТ в Пловдив