НОВИНИ

Ще продължи да вали сняг в цялата страна

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 22.03.2021
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Оправдават се предупрежденията за значителни валежи и от дъжд, и от сняг в почти цялата страна.

Най-големи са количествата, измерени от началото на валежната обстановка до 11.00 часа днес в Северозападна България, във Враца - почти 50 литра на квадратен метър и снежна покривка с дебелина 24 сантиметра, в София - 17 см.

Сняг вали вече и в Североизточна България, където в комбинация със силен североизточен вятър ще има виелици и условия за преспи и навявания.

Жълт код за значителни валежи от дъжд, сняг и виелици

Ще продължи да вали в цялата страна, почти навсякъде сняг, само в югоизточните райони - дъжд и там е възможно слабо да прегърми. Максималните температури в повечето райони ще бъдат между 1 и 6 градуса.

През нощта валежите, предимно от сняг, ще продължат, като по-значителни ще са в Предбалкана. Ще духа слаб, в Източна България - умерен северен вятър. Минималните температури ще бъдат по-ниски, в сравнение с днес - между минус 3° и 2°, в София - минус 2°.

Утре валежите временно ще спрат, а след обяд и облачността ще се разкъса. Вятърът в източната половина от страната ще остане от север-североизток, ще е умерен, временно силен. Максималните температури в по-голямата част от страната ще бъдат между 2 и 7 градуса.

В планините валежите от сняг ще продължат. Ще духа умерен до силен североизточен, вечерта - северен вятър. С него ще нахлуе още по-студен въздух и ще има условия за виелици и навявания.

Температурите още ще се понижат и в курортите ще са от минус 7 градуса на Алеко, около минус 6° на Шилигарника в Банско, до около минус 3, минус 4 градуса в Боровец и Пампорово.

Центърът на средиземноморския циклон, който днес се намира над Гърция, утре ще е над Мала Азия, но ще продължи да определя времето на Балканския полуостров.

С прекъсвания на много места ще продължи да вали, предимно слаб сняг, в Гърция - предимно дъжд. Почти без валежи ще е в северозападните райони, а след обяд и над централните части облачността временно ще се разкъса и намалее.

Слънчево ще остане времето и на Пиренейския полуостров и Франция. Значителна ниска облачност ще има над Британските острови и Централна Европа, само на отделни места ще е със слаби валежи, предимно от дъжд. Разкъсана ще е облачността над Италия и Източна Европа.

У нас през нощта срещу сряда облачността ще се увеличи и на много места отново ще започнат валежи от сняг. В сряда застудяването ще продължи и на много места ще превали сняг. По-съществени ще са валежите в Западна и Централна Стара планина, както и в планините в Югозападна България.

В четвъртък и петък сутрин ще бъде студено, но дневните температури ще се повишават, повече в петък. Затоплянето ще продължи и в събота.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елица Василева и нейния тим потеглиха с победа в плейофите в Италия
Елица Василева и нейния тим потеглиха с победа в плейофите в Италия
Как работят големите вериги в първия ден от ограниченията
Как работят големите вериги в първия ден от ограниченията