НОВИНИ

Все още няма следа от изчезналия сноубордист в Рила

bnt avatar logo
от БНТ
20:03, 22.03.2021
Чете се за: 03:30 мин.
Общество
Слушай новината

Спасителна акция в Рила. Следите на 34-годишен сноубордист се губят от вчера следобед, когато с приятели се спускали по пистите на ски зона "Картала" над Благоевград.

За съжаление все още няма яснота къде се намира сноубордистът. Няма и локация, въпреки че се следят неговите GPS координати от мобилния му телефон. И към момента спасителите и доброволците, които се включиха в акцията по неговото издирване за последното денонощие, продължават да са на място, но мероприятията са спрени само за да решат как да продължат оттук насетне. Официално акцията не е прекратена, така че през следващите няколко часа ще се реши как ще продължат издирвателните мероприятия.

Изчезналият мъж и двама негови приятели цял ден карали по пистите на ски зона "Картала". При последното спускане обаче, малко преди 16.00 ч. вчера, решили да излязат извън ски зоната и да се пуснат по един от улеите. Изчезналият сноубордист тръгнал последен.

"Долу, където са се разбрали да се съберат, където се събират двете писти, момчето не идва. Те си мислят: понеже е по-изморен, слизат, тук в кафето на хотела, чакат го и след 15 минути започват леки притеснения, след още половин час тези притеснения прерастват в тревога", разказа ръководителят на пистовата спасителна служба Красимир Стоянов.

Акцията по издирване на младежа започна късно снощи и продължи цял ден. Планински спасители, доброволци и спасителни кучета тръгнаха към мястото, където вчера са паднали две лавини, едната от тях много голяма и плътна, тип снежна дъска.

"Беше мъгливо и нямаше хубава видимост. В горната част новият сняг от тази нощ само беше над 30 см. Кучетата затъваха, ние затъвахме, стръмно, тежко беше", обясни планинският спасител Благовест Обецанов.

Без следа от изчезналия в Рила турист, акцията продължава

"Доста терен, голям около пистата беше прегледан, някои места, дето ни съмняваха – по 2 пъти, по 3 пъти, но няма резултат никакъв", допълни Георги Ботев от ПСС-Благоевград.

Всички места, където е възможно да се намира младият мъж, са претърсени от спасителите и доброволците.

"Нямаме реално актуални данни за GPS координати за съжаление. Търсим игла в купа сено – без никакви изходни точки, освен последното място, на което е видян, но от там нататък никаква информация накъде може да е хванал", коментира директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

През деня телефонът на изчезналия сноубордист беше включен, но той не отговаряше.

Репортер: Десислава Малинова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експертиза доказва какви са парите от печатницата в софийски ВУЗ (Обзор)
Експертиза доказва какви са парите от печатницата в софийски ВУЗ (Обзор)
Актуализираха заповедта за затворените бизнеси, чиито служители имат право на компенсации
Актуализираха заповедта за затворените бизнеси, чиито служители имат право на компенсации