НОВИНИ

Предложение към ЦИК: СИК-овете да не правят сметки, за да няма забавяне

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:00, 22.03.2021
Чете се за: 02:30 мин.
Политика
Слушай новината

"Информационно обслужване" алармира с писмо ЦИК, че няма да се справят в установения в Изборния кодекс срок от 4 дни с обработката на протоколите. Оттам смятат, че за да изпълнят всички заложени процедури, работата им на тези избори се увеличава пет пъти, а времето за извършването ѝ не е променено. От "Информационно обслужване" имат свое предложение - секционните избирателни комисии да не правят сметки, за да няма забавяне заради математически грешки.

От "Информационно обслужване" заявяват пред ЦИК, че дори и с увеличен обем оператори няма да могат да извършат компютърна обработка на тези избори в законовия срок. Факторите, които посочват, са - подвижните урни за карантинирани, повечето от друг път секции в чужбина, машинното гласуване и увеличения брой на партии и коалиции.

"През 2017 г. сме обработвали на парламентарните избори под 3 милиона числа. Сега без грешките числата ще бъдат 11 милиона, тъй като ще има масово грешки, числата отиват на 15-20 милиона. Къде са 3 милиона, къде са 20 милиона. Просто това трябва да се види и да се вземат разумни мерки", коментира председателят на "Информационно обслужване".

Михаил Константинов обясни, че сега секционните комисии трябва да извършат три операции - да свалят резултатите от машинния вот, да преброят резултатите от хартиените протоколи и да съберат числата от тези две групи. Опасява се от сериозно забавяне заради грешки в изчисленията, за които ще бъдат връщани. Затова и искат от ЦИК СИК-овете да бъдат облекчени.

"Нашето предложение е събирането на тия две групи числа да не се извършва от комисиите, съответно да се греши, да го оставят това нещо на компютрите в изчислителните центрове, на районните комисии и на Централната изборна комисия", допълни Константинов.

От "Информационно обслужване" уведомяват ЦИК, че ако техните оператори бъдат увеличени от 70 до 100 души, предвид наличните помещения, времето за повторно въвеждане за контрол и отстраняване на несъответствия ще бъде в рамките на близо 5 денонощия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов разговаря със създателя на германската компания "Бионтех" проф. Угур Шахин
Премиерът Борисов разговаря със създателя на германската компания "Бионтех" проф. Угур Шахин
Столтенберг обсъди с Борисов шпионската афера и отношенията с Русия
Столтенберг обсъди с Борисов шпионската афера и отношенията с Русия