НОВИНИ

Eксплозии са били чути в Йерусалим

Израел обяви състояние на готовност за нападение в северната част на Голанските възвишения, Неватим, Димона и Ейлат

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
02:03, 14.04.2024
Чете се за: 02:20 мин.
По света
eксплозии били чути йерусалим
Слушай новината

Звукове от експлозии са били чути в Йерусалим, твърдят пред Ройтерс очевидци от място. В града са били чути и противовъздушни сирени, както и в редица места в Южен Израел и части от окупирания Западен бряг. Имало е и предупреждение за въздушна тревога чрез мобилни приложения.

Американските военни обявиха, че са свалили ирански дрон, насочен срещу Израел. Източникът не посочва броя на унищожените безпилотни апарати, нито точното място на прихват.

Мисията на Техеран в ООН заяви, че Съединените щати трябва да стоят настрана от конфликта, който е между Иран и Израел. В същото послание Иран обещава много по-сурови действия, ако еврейската държава отговори на сегашното нападение.

Израел обяви състояние на готовност за иранско нападение с дронове в северната част на Голанските възвишения, както и Неватим, Димона и Ейлат. Местното население е призовано да стои в близост до бомбоубежища. В Неватим има израелска военна база, в покрайнините на Демона работи израелски ядрен реактор. Южното пристанище Ейлат на Червено море е мишена на повтарящи се нападения на йеменските бунтовници хути.

Йордания обяви, че противовъздушната ѝ отбрана е в готовност да прихване и свали всеки ирански дрон, който наруши въздушното пространство на страната. Йорданската армия е в състояние на повишена бойна готовност, а радарните ѝ системи наблюдават за дронове, идващи от Ирак и Сирия. Правителствен говорител отрече съобщения, че Хашемитското кралство е обявило извънредно положение и заяви, че няма причина за тревога сред населението.

Техеран внимателно наблюдава Йордания, която може да стане следваща мишена на Иран в случай на произраелски действия, твърдят източници на иранската информационна агенция ФАРС.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел обеща "внушителен отговор" на иранското нападение
Израел обеща "внушителен отговор" на иранското нападение
Ирански дронове стигнаха до Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)
Ирански дронове стигнаха до Израел (СНИМКИ/ВИДЕО)