НОВИНИ

Енергетици и миньори протестират (ОБЗОР)

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
18:55, 25.04.2024
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

Протест на енергетици и миньори от въглищните централи в страната. Основното притеснение за недоволството е за това, че затварянето на ТЕЦ-овете ще остави хората на улицата. А енергийната система на страната не е защитена. Протестиращите настояват и за либерализацията на пазара. И напомнят, че нито една от точка от обещаните през октомври от предишното правителство не е спазена.

"Днес в промените в Закона за енергетиката нямаше оценка на въздействието и виждаме днес къде е въздействието – на улицата“, посочи президентът и добави, че в приетите миналата година промени в закона е нямало ясни механизми и разчети за това как ще бъдат компенсирани хората.

В мотивите на наложеното от държавния глава вето бе посочено, че стандартът на живот на мнозинството български граждани остава най-ниският в ЕС, а предвидените промени може още повече да затруднят именно хората, които и без това трудно посрещат базовите си житейски разходи.

Президентът напомни и че заличаването на фигурата на обществения доставчик и премахването на енергийния микс може да предизвика спиране на производство на електрическа енергия от ТЕЦ „Марица-Изток 2“ и би застрашило функционирането на „Мини Марица-Изток“ още през 2024 г.

От сутринта протестът на енергетиците и миньорите блокира движението в триъгълника на властта. Техните искания са експлоатацията на въглищните централи да продължи.

"Нека наистина цяла България да разбере, че ние не защитаваме само миньорския труд, а цяла България, за да имаме енергийна независимост и национална сигурност", каза Дарина Колева.

"В Перник преди време се закриха мините, сега ТЕЦ-ът е основният, който снабдява с електричество и топлина в Перник. Ако и той бъде закрит, тогава вече районът също е потърпевш", обясни Стефан Маринов.

След повече от пет часа под дъжда демонстрацията приключи с взимането на решението от Народното събрание за отлагане на либерализацията с една година и отпускането на 250 милиона за Марица Изток.

"Силно се надяваме,че това не беше разум преди избори.Трябва в най-скоро време да се води експертен разговор и наистина да се направи тази енергийна стратегия на страната", подчерта един от протестиращите, Наско Митев.

"Надяваме се,че зелената политика ще бъде малко преразгледана след гласуването за нов европарламент така,че продължаваме борбата", каза Ростислав Рашев от Тец Марица Изток 2.

В ранния следобед Президентът Румен Радев се срещна с протестиращите. Той заяви, че настоява за съхраняване на българската енергийна автономност и ясна стратегия.

"Проблемите в българската енергетика се трупат, защото ние нямаме стратегия, за което и аз, и вие многократно сме призовавали още през 2019 година и затова продължаваме да се лутаме със стихийни решения и с решения на парче.Точно затова служебното правителство на г-н Донев, въпреки че не му е работата, но то разработи една много подробна и много ясна стратегия, за да покаже, че е възможна", заяви Румен Радев.

След края на протеста част от представителите на енергетиците обсъдиха исканията си и в министерския съвет.

"Вече по познатия сценарий реагираме на завещания ни проблеми", каза служебният премиер Димитър Главчев.

"По сметките на мини Марица-изток към днешна дата има около 6 милиона лева, само фонд работна заплата е 27 милиона лева на месец", обясни Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката.

"Ще търсим устойчивото решение", коментира Димитър Манолов - президент на КТ Подкрепа.

"Доволни сме, но не сме щастливи", каза Огнян Атанасов - вицепрезидент на КНСБ.

"За нас е достатъчно от недоволство да чуем, че са доволни от синдикатите, до щастието, контрастът е прекалено голям", добави още Димитър Главчев.

В парламента енергетиците се срещнаха и с представители на ГЕРБ И ДПС, които ще ги информират за изпълнението на поетите от управляващите ангажименти. Протестиращите остават в стачна готовност.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ангел Петричев: Етър е близо до сърцето ми
Ангел Петричев: Етър е близо до сърцето ми
Григор Димитров започва в Мадрид срещу 18-годишен чех
Григор Димитров започва в Мадрид срещу 18-годишен чех