НОВИНИ

Енергиен експерт: Атаката на САЩ не е срещу "Балкански поток"

bnt avatar logo
от БНТ
10:01, 17.07.2020
Чете се за: 01:04 мин.
Бизнес

Това, на което сме свидетели в момента, е привеждане в съответствие на един специален закон за противодействие срещу държави, личности, правителства и фирми, които провеждат политика, която е в противоречие с интересите на Америка.Това каза в сутрешния блок на БНТ енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той коментира има ли риск за осъществяването на енергийните проекти, важни за България, заради намерението на САЩ да наложи санкции на всички държави, които се свързват с двата проекта "Балкански поток" и газовата връзка с Гърция.

Аз видях и оригинала и превода на оригинала и атаката е срещу "Турски поток", а не срещу "Балкански поток", основната атака е срещу "Северен поток 2", защото разликата между "Северен поток 2" и "Балкански поток" е огромна. Има една друга ключова дума в това, което излиза в пресата като становище на американското правителство, говори се за руски тръби, каза проф. Тасев.

Той подчерта, че в България няма "Турски поток", няма руски тръби.

Ние изпълняваме газов хъб "Балкан", основната задача е да изпълним един европейски план за пълна междусистемна свързаност, каза проф. Тасев.

По думите му битката по отношение на "Северен поток 2" ще бъде много сериозна.

Оставете, че е катастрофална загубата и ние сме похарчили много пари, които не можем да върнем. Ние просто изчезваме от газовата карта. Знаете, че от първи януари всъщност ние се лишихме от 14 млрд. куб. м на годишна база от транзит за Турция. Това са около 100 млн. долара годишно, продължи проф. Тасев.

По думите му България се вписва в концепцията на т. нар. "Зелена сделка", "защото газът е преходен енергиен източник и към 50-та година той ще изчезне и на негово място ще дойде водородът, а той също се движи по тръби, така че ние стратегически сме си направили инвестицията и се свързваме с всички наши съседни държави, дори за Сърбия ще има два интерконектора".

Вижте повече във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зидан: Титлата в Ла Лига е най-важната за мен
Зидан: Титлата в Ла Лига е най-важната за мен
Калин Вельов се закле. Музикантът – депутат от ГЕРБ
Калин Вельов се закле. Музикантът – депутат от ГЕРБ