НОВИНИ

46:44 мандата. Кой с кого ще се коалира в Скопие? Анализът на Коста Филипов

bnt avatar logo
от БНТ
09:00, 17.07.2020
Чете се за: 01:03 мин.
По света

Две са новините след изборите в Северна Македония – една добра и една лоша. Добрата е, че предсрочните парламентарни избори - толкова отлагани, толкова спорни, толкова дългоочаквани, се състояха. Лошата новина е, че става още по сложно търсенето на изход от политическата ситуация, в която попадна съседката ни, именно заради близките резултати на двете основни политически партии в Скопие.

Това обяви в Сутрешния блок на БНТ журналистът и анализатор Коста Филипов.

Два депутатски гласа – 46:44 в полза на Социалдемократите с лидер бившият премиер Зоран Заев над ВМРО-ДПМНЕ.

"Победата обаче си е победа, Заев като победител ще получи мандат от президента, за да състави кабинет, но много трудно ще състави коалиция, за да получи мнозинство от 61 депутатски гласа, а и за да може да управлява стабилно страната", посочи той.

По думите му, коалицията няма да бъде само въпрос на математика, защото Заев ще е принуден да чука на вратата на албанските политически партии.

"Ако има нещо изненадващо, то това е увеличеният брой на техните депутати, сега са 32-ма, а най-голямата бройка досега е била 28. Македония продължава да стои на европейския път - членство в НАТО и бъдещите преговори за членство в ЕС. Това беше и една от основните теми в предизборната програма на Зоран Заев. Тук той може да търси компромис и съдействие от албанските политически партии. Стане ли въпрос за членство в ЕС и НАТО - то те са единни и категорични", допълни Коста Филипов.

Според него Северна Македония е дълбоко поделена от години по много линии - етническа, патриотична, икономическа.

"Страхувам се, че идните месеци тази подялба няма да може да бъде преодоляна, за съжаление, а хората продължават да живеят трудно в условията на пандемия", посочи журналистът.

Коста Филипов смята, че под някаква форма ще продължи работата на съвместната комисия между нас и съседката ни за намирането на компромис по спорните исторически въпроси между София и Скопие. Кога обаче ще стане факт това, той не се ангажира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лъвчетата Симба и Бамби се чувстват добре и наддават по 100 гр. на ден
Лъвчетата Симба и Бамби се чувстват добре и наддават по 100 гр. на ден
Каракачанов: Важно е държавата да е стабилна, всичко останало са политически мераци
Каракачанов: Важно е държавата да е стабилна, всичко останало са политически мераци