НОВИНИ

Михаил Миков, бившият лидер на БСП: Не са нужни предсрочни избори

bnt avatar logo
от БНТ
08:22, 17.07.2020
Чете се за: 01:28 мин.
У нас

Бившият лидер на БСП и член на Националния съвет на червените Михаил Миков смята, че предсрочни избори на страната не са нужни.

"При предсрочни избори – зимата на 2021-ва, рецесията, безработицата, натискът върху труда – всичко това ще се отрази на политическия живот. Лично смятам, че предсрочни избори не са необходими към този момент. 7 месеца преди изборите в страната има криза. Върховете не могат, низините не искат и площадите го показват. Възможните варианти са два – предсрочен вот, или довършване на мандата. Но няма ясен отговор на въпроса: Какво следва?", настоя той.

Според него хората по площадите в страната вече не искат да живеят така.

"Очевидно е – има изчерпване на ГЕРБ. Очевидно е обаче, че социологическите изследвания сочат, че те водят. Няма политическа платформа, която да отговори на исканията на хората. БСП има претенция, но на площадите не се веят червени знамена", отчете той в Сутрешния блок на БНТ.

По думите на Миков, неминуемият спад на доверие в ГЕРБ, ще осигури на едни бъдещи избори шарен парламент.

"Гласовете на ГЕРБ ще отидат не към политическа алтернатива вляво, а към реанимиране на малки образования - партията на Христо Иванов, Атанас Атанасов. Фрагментацията ще се допълни от Слави Трифонов. Мая Манолова, може би. Това ще постави страната в едно тежко състояние. Възможно е отново да се заговори за президентска република и мажоритарни мандати", посочи той.

Според него Румен Радев към момента не е заявявал претенция за президентска република.

"Сега моделът на Борисов е доста авторитарен. Той казва: Променя се този закон и законът се променя, а и в БСП се прави опит за такъв модел. Очевидно е доста модерно, но е много вредно", категоричен бе бившият лидер на Столетницата.

Михаил Миков смята, че ще се отиде до по-голямо разместване в правителството, отвъд трите поискани оставки. Той дори прогнозира, че Бойко Борисов ще отстъпи премиерското място, но не се ангажира с конкретно име.

"БСП е в лоша кондиция и това не може да бъде оправдавано постоянно с вътрешната червена опозиция. Там има много високи децибели. Има едно ожесточаване към мислещите различно, а не концентрация към въпросите: Как БСП ще спечели доверието на обществото, респективно следващите избори. 10-годишното дясно управление доведе до тази криза. Би трябвало хората да разберат, че лявото е това, което може да е алтернатива, а не друго дясно. Дясното на Борисов с друго дясно ли ще бъде сменено?", попита той.

Миков смята още, че към този момент Корнелия Нинова няма реална конкуренция за лидер на БСП, защото тя умело използва всички инструменти за влияние в областните структури на червените и по този начин си осигурява нужното влияние за преизбирането й на поста.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролидерите се събират в Брюксел. Грантове или заеми за COVID кризата?
Евролидерите се събират в Брюксел. Грантове или заеми за COVID кризата?
Мерките на гръцките власти на ГКПП "Кулата-Промахон" остават, обстановката е спокойна
Мерките на гръцките власти на ГКПП "Кулата-Промахон" остават, обстановката е спокойна