НОВИНИ

Ердоган спечели първия в историята на Турция балотаж

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:51, 29.05.2023
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Реджеп Ердоган спечели първия в историята на Турция балотаж и ще продължи да бъде президент на страната.

За него са гласували малко над 52% от избирателите. Кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу е подкрепен от около 48 на сто турски граждани. Резултатите са при обработени над 99% от протоколите.

От нашите пратеници: Реджеп Ердоган спечели изборите в Турция

Ердоган говори пред привържениците си два пъти - в Истанбул и в Анкара. Заяви, че победата е на цяла Турция и добави, че е за обединение. През цялата нощ в района на президентския дворец в Анкара имаше празненства.

Лидери от цял свят, сред които президентите на САЩ, Франция и Русия, канцлерът на Германия, председателите на Европейската комисия и Европейския съвет, поздравиха Ердоган за победата му.

Кандидатът на опозицията - Кълъчдароглу, не призна победата на съперника си и коментира, че това са били "най-нечестните избори", но увери привържениците си, че продължава борбата си.

"Ние не сме единствените победители. Победител е Турция, победител е нашият народ, демокрацията е победител. Както съм казвал - никой не губи в нашата страна, когато ние печелим. Никой не е загубил днес, всички 85 милиона граждани спечелиха. Не сме обидени на никого. Сега е време да оставим настрани всички спорове от предизборния период и да се обединим около нашите национални цели и мечти", заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

"Като ваш приятел, син, чичо и най-вече човек, роден на тази земя, винаги съм се борил за правата ви, за да не бъдете обиждани, за да живеете в мир и изобилие. И ще продължа тази борба. Отсега първо искам да видя как над 25-те милиона души, които гласуваха за мен, стоят изправени с висок морал. Нашият марш продължава, тук сме", допълни Кемал Кълъчдароглу, лидер на опозицията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чести аварии и мръсна вода в Мурсалево
Чести аварии и мръсна вода в Мурсалево
Нови експлозии разтърсиха Киев, обявиха въздушна тревога в няколко украински области
Нови експлозии разтърсиха Киев, обявиха въздушна тревога в няколко украински области