НОВИНИ

Нови експлозии разтърсиха Киев, обявиха въздушна тревога в няколко украински области

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:39, 29.05.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Поредна масирана въздушна атака над Украйна. Въздушна тревога беше обявена в над 10 украински области, включително и в Киев.

Масирана руска атака с дронове срещу Киев, има загинал

По данни на генералния щаб в небето над страната са свалени 37 крилати ракети и 29 дрона. Няколко експлозии са разтърсили Киев. Няма данни за пострадали.

Атаката тази сутрин е 15-а срещу украинската столица от началото на май. По данни на местните власти в Одеса при руското нападение са нанесени сериозни щети в района на пристанището на града.

На фронта най-тежка е ситуацията в района на Бахмут. Сраженията се водят за т. нар. "път на живота" - шосето, което украинските сили използват за доставки и придвижване на жива сила.

Битката за града се води от лятото на миналата година. Според последните данни подразделенията на частната военна компания "Вагнер" предават позициите си на редова руска армия.

В обръщението си по случай годишнината от основаването на Киев, която се отбеляза вчера, президентът Зеленски благодари на украинската армия.

"Днес нашата страна преживя най-голямата руска атака с дронове - 54! Почти всички бяха свалени, почти. За съжаление имаше попадения в района на Житомир. Ще направим всичко възможно разрушеното да бъде възстановено. Но въпреки това повечето от тежките последствия бяха избегнати, спасен е човешки живот, който можеше да е погубен. Благодарен съм на всеки, който е направил това възможно - зенитно-ракетни войски, военновъздушните сили, сухопътни сили, мобилни групи - БЛАГОДАРЯ ВИ, ВОИНИ!", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган спечели първия в историята на Турция балотаж
Ердоган спечели първия в историята на Турция балотаж
Откриват Пролетния панаир на книгата в София
Откриват Пролетния панаир на книгата в София