НОВИНИ

ЕС създава механизъм за борба с дезинформацията преди изборите

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:36, 18.04.2024
Чете се за: 02:22 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

ЕС ще създаде временен механизъм за допълнителен контрол и ограничаване на рисковете от дезинформация във времето, което остава до евроизборите.

Предвижда се държавите много по-активно да обменят информация и да предприемат мерки, за да предотвратят чужда намеса, най-вече от Москва, в изборните процеси. Евролидерите се разбраха още спешно да помогнат на противовъздушна отбрана на Украйна и да ускорят предоставянето на боеприпаси и ракети.

Този механизъм ще работи по подобие на механизма за реакции при кризи. към служба на Жозеп Борел ще бъде създадена временна работна група и държавите членки ще рогат да сигнализират при опити да хибридни атаки, дезинформация или намеса в предизборните кампании.

Брюксел ще координира много по-добре обмен на информация между различите институции на държавите и ще се грижи за това правораздавателните органи да се намесват по-бързо.

Служебният премиер Димитър Главчев се надява България да не е сред най-уязвимите държави по отношение на руската дезинформация:

"Вчера също така се прие, по повод на предстоящите избори, едно много решително заключение, а то е за решителни действия, когато има външна дезинформация от други страни. Да се предприемат решителни действия от държавите-членки и всички институции да действат в синхрон и координация. Вижте, все едно гледат какво се случва при нас. Впрочем на срещата с Марк Рюте той ме попита какво се случва, аз обясних за промените в Конституцията, за които той не знаеше. Разказах всичко, което се случва и смятам, че нашите европейски партньори са добре запознати в каква ситуация сме в момента", обясни Главчев.

Той каза още, че няма промяна по отношение на българската подкрепа за Украйна. Страната ни продължава да поддържа европейската позиция, а ЕС се надява възможно най-бързо да предостави на Киев системи за противоракетна отбрана

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анас Маздрашки с полуфинал на сингъл и двойки на турнир от категория J200 на ITF в Хасково
Анас Маздрашки с полуфинал на сингъл и двойки на турнир от категория J200 на ITF в Хасково
Стотици души изпратиха Илия Станков в последния му път
Стотици души изпратиха Илия Станков в последния му път