НОВИНИ

ЕС ще обсъди промените в бюджета, подкрепата за Украйна и обстановката в Близкия изток

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
06:17, 01.02.2024
Чете се за: 01:27 мин.
По света
Слушай новината

Лидерите на страните от ЕС се събират днес в Брюксел на извънредна среща на върха, на която ще се опитат да вземат решение за актуализация на европейския бюджет и създаването на механизъм за дългосрочна финансова подкрепа за Украйна в размер на 50 милиарда евро за следващите четири години. В Брюксел е и българският премиер Николай Денков, снощи той участва във възпоменателна церемония в памет на Жак Делор.

На предишната среща през декември унгарският премиер Виктор Орбан блокира вземането на решение за помощта за Украйна. Очаква се разговорите с него да продължат днес, но засега няма признаци Будапеща да е променила позицията си. В срещата чрез видеоконферентна връзка ще се включи украинският президент Володимир Зеленски.

Извънредната срещата на върха се провежда на фона на фермерски протести в Белгия и други европейски държави. Белгийски фермери организират протести в центъра на града, близо до сградата, където заседават европейските лидери. Те настояват за облекчаване на европейските правила за земеделие.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредно нападение на хутите
Поредно нападение на хутите
Първата въздушна линейка пристига у нас
Първата въздушна линейка пристига у нас