НОВИНИ

Русия и Украйна си размениха военнопленници

Украйна обяви, че е свалила 14 от общо 20 руски дрона

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:56, 31.01.2024
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Украйна обяви, че е свалила 14 от общо 20 руски дрона, изстреляни при поредния нощен обстрел срещу пет области в южната и източната част на страната. Киев съобщи, че е нанесъл удар срещу рафинерия в Санкт Петербург.

Местните руски власти съобщиха през нощта за силна експлозия, но без жертви и значителни материални щети. Новините идват на фона на нарастващи спекулации в украински и западни медии около съдбата на главнокомандващия въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни.

Според Вашингтон Поуст генералът засега остава на поста си, но президентът Зеленски вече е взел решение за неговото отстраняване.

На 29 януари украинският лидер Зеленски е съобщил на Залужни намерението си да го отстрани от ръководството на въоръжените сили, твърди Вашингтон Поуст, като се позовава на високопоставени източници в Киев.

Според тях президентът е заявил на генерала, че украинците са "уморени от войната", а чуждестранните съюзници на Киев са забавили военната помощ. Според Зеленски назначаването на нов командващ украинските въоръжени сили би могло да "раздвижи положението".

За разговори с украинските лидери днес в Киев е заместник-държавният секретар на Съединените щати Виктория Нюланд.

Вашингтон Поуст твърди, че Зеленски и Залужни се разминават по темата за мащабите на бъдещата мобилизация в Украйна. Генералът настоява за още половин милион под пагон. Според президента това е трудно постижимо заради дефицит на оборудване, оръжие, тренировъчни лагери и финансови средства.

На Залужни е бил предложен друг пост, но генералът е отказал да напусне армията. Кабинетът на държавния глава отрича уволнение на Залужни.

Кремъл днес заяви, че следи ситуацията около Залужни.

"Все още има много въпроси, но едно е сигурно. Режимът в Киев има много проблеми, нещата там не вървят добре. Очевидно неуспешната лятна офанзива и проблемите на фронта водят до нарастващи противоречия между представителите на Киевския режим. Както във военното, така и в цивилното ръководство", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Сред възможните заместници на Залужни е генерал Кирило Буданов, който е командващ специалните операции, но без опит като армейски командир, отбелязва Вашингтон Поуст. Изборът му ще е сигнал за преминаване към асиметрични тактики във войната на фона на позиционните битки в продължение на година.

Друга алтернатива е генерал Олександър Сирски - сега командващ украинските сухопътни войски. Той ръководеше отбраната на Киев в първите седмици на войната и организира успешната контраофанзива в Хeрковска област през есента на 2022 година. Според британския "Таймс" и Буданов, и Сирски са отказали поста на Залужни, което е принудило президентът да отстъпи.

Русия и Украйна съобщиха днес за мащабна размяна на пленници.

"Имаме добри новини, новини, които очаквахме. Освободихме още 207 украинци от руски плен", заяви украинският президент.

Русия твърди, че си е върнала 195 военнопленници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новата перла на Барселона влезе от пейката и донесе победата срещу Осасуна с дебютния си гол
Новата перла на Барселона влезе от пейката и донесе победата срещу Осасуна с дебютния си гол
Едмонд Назарян пред БНТ: За мен е голяма чест и удоволствие да бъда избран за №1 на ОСК ЦСКА
Едмонд Назарян пред БНТ: За мен е голяма чест и удоволствие да бъда избран за №1 на ОСК ЦСКА